Monday, August 31, 2009
Problema violentei impotriva femeilor- abordata inedit de o organizatie non-guvernamentala din capitala!
Un cadou util de Ziua Limbii pentru locuitorii capitalei!
Astazi in Chisinau au fost lansate 5 zone de internet gratuit prin sistemul WiFi, si anume: in scuarul Catedralei metropolitane, pe aleea din sectorul Ciocana, in Parcul Valea Trandafirilor, in scuarul Bibliotecii Nationale si in parcul “Feciorii Patriei” din sectorul Riscani. Cele 5 zone de internet gratuit in aer liber au fost lansate dupa modelul proiectului pilot din gradina publica Stefan cel Mare. Tinerii sunt incintati ca vor avea acces liber la internet in mai multe locatii din oras.
Prima zona WiFi a fost lansata in Gradina publica Stefan cel Mare la initiativa primarului Dorin Chirtoaca, ca simbol al liberatii de exprimare si acces la sursele de informare.
Limba Romana – Cenusareasa la ea acasa!
In perioada sovietica, mai multe state, printre care Republica Moldova, riscau sa-si piarda identitatea limbii. In acest context, in timpul Miscarii de Renastere Nationala, la 31 august 1989, s-a decis decretarea limbii romane ca limba de stat si revenirea la grafia latina, care a fost interzisa odata cu intrarea Basarabiei in componenta URSS. Lupta pentru afirmarea limbii romane continua si acum, la numai doua decenii de la declararea ei drept limba de stat. Statutul limbii romane a inceput sa fie pronuntat neglijat din 2001, odata cu instaurarea comunistilor la putere. PCRM nu au recunoscut niciodata limba romana si nu au participat la manifestarile dedicate acestei sarbatori. Mai mult! In toata aceasta perioada, comunistii au pastrat expresia de "limba moldoveneasca" si i-au atribuit limbii ruse rolul de "limba de comunicare interetnica". Limba rusa are deseori prioritate in fata celei romane, inclusiv in unele institutii de stat, iar unii tineri, care nu o cunosc, se confrunta cu dificultati la angajarea in cimpul muncii. La fel, sarbatoarea "Limbii Romane" si-a pierdut din insemnatatea pe care o avea la inceputul anilor '90, cand era considerata la fel de importanta ca Ziua Independentei. In 2004, Partidul Comunsitilor a concentrat cele doua sarbatori nationale intr-una singura - "Ziua Republicii". In alta ordine de idei, potrivit ultimului recensamant al populatiei din 2004, mai mult de jumatate din cetatenii RM au declarat ca vorbesc "limba moldoveneasca", 16,4 la suta- limba romana, iar 16 la suta- limba rusa.
Republica Moldova sarbatoreste astazi Ziua Limbii Romane!
Startul manifestarilor a fost dat de depuneri de flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint. Sirul evenimentelor a continuat cu un miting desfasurat in Gradina Publica “Stefan cel Mare”, la care au luat parte politicieni, oameni de cultura si locuitori ai capitalei. Discursurile au fost rostite de pe o scena amplasata chiar linga fintina arteziana de pe Aleea Clasicilor. La miting a asistat si o delegatie din Romania. Limba romana este pasaportul Republicii Moldova spre Europa, a declarat in context senatorul roman, Viorel Badea. Desi mai putini ca de obicei, oamenii prezenti la manifestare au spus ca sarbatoarea Limbii Romane este una a sufletului. Limba romana a fost adoptata acum 20 de ani, la 31 august 1989.
Friday, August 28, 2009
Masini personalizate de toata frumusetea in centrul capitalei!
Pasionatii de masini si-au dat intilnire astazi in Piata Marii Adunari Nationale la Concursul de tuning! Circa 50 de participanti, atit automobilisti, cit si motociclisti si-au etalat cu mindrie vehiculele tunate. Pasionatul de tuning, Sergiu Mogildea, a lucrat mai mult de 5 ani ca sa faca dintr-o masina veche de marca Pobeda o adevarata opera de arta. Posesorul luxuoasei masini de culoarea azurului spune ca nu e prima data cind participa la astfel de concursuri. Ultima data acesta a facut furori la o competitie in Federatia Rusa. Toata lumea, insa, a facut cerc in jurul unei motociclete mai putin obisnuite, posesorul careia, Serghei Midoni, spune ca nu-si poate imagina viata fara tuning: “Ideea s-a copt timp de doi ani, intre timp am adunat mijloacele necesare si am pus la punct chestiile ingineresti. Am cistigat in cadrul mai multor competitii in CSI si sper ca si de data aceasta imi va suride norocul. “ Cistigatorii tuning-show-ului vor primi niste cupe superbe, dar ii asteapta si alte suprize. Tuning-show-ul este la cea de-a 4-a editie a sa si a fost organizat de clubul “Auto-Expert”.
Marian Lupu-sef de stat, iar Vlad Filat- premier!
Imediat dupa sedinta Parlamentului liderii coalitiei au anunat partajarea celorlalte doua functii importante in stat in interiorul Aliantei. Acestia declarat ca pentru functia de prim- ministru al Republicii Moldova il vor sustine pe presedintele PLDM Vlad Filat, iar pentru cea mai inalta functie in stat, cea de presedinte al tarii, va fi inaintata candidatura liderului PD, Marian Lupu.
In ceea ce priveste functia care i se revine Aliantei Moldova Noastra, aceasta va fi anuntata maine, 29 august.
Mihai Ghimpu a devenit noul speaker al Legislativului!
Cu votul a 53 de deputati ai Aliantei pentru Integrare Europeana, liderul PL, Mihai Ghimpu, a fost ales in functia de presedinte al Parlamentului, fiind singura candidatura propusa pentru aceasta functie. Procedura de alegere s-a desfasurat fara careva incidente. Deputatii au iesit din cabina de vot cu buletinul neimpaturit, asa incat sa se vada cum au votat. Mihai Ghimpu a fost felicitat cu noua functie si i s-a inminat un buchet de trandafiri albi. Potrivit deputatului Ion Hadarca, alegerea speakerului a constituit un pas istoric! Urmatoarea sedinta a Parlamentului a fost stabilita pentru data de 2 septembrie, asta desi PCRM a anuntat o alta zi, cea de 4 septembrie.
Neintelegeri in prima sedinta a Parlamentului!
Thursday, August 27, 2009
Miting de Ziua Independentei!
Ziua Independentei a fost marcata astazi si de un sir de organizatii non-guvernamentale! Iata cum, Asociatia “Parlamentul '90” a organizat un miting consacrat implinirii a 20 de ani de la prima Mare Adunare Nationala si adoptarii legislatiei lingvistice. La miting au mai fost prezenti liderii Aliantei pentru Integrare Europeana si ex-presedintele RM Petru Luchinschi. Cintecele Doinei si Ion al-dea Teodorovici au constituit coloana sonora a mitingului, dar abia se desluseau din cauza vuietului provocat de concertul organizat de guvernanti in Piata Marii Adunari Nationale, de asa-zisa Ziua Republicii. La 27 mai 1991 Republica
Depuneri de flori la Monumentul lui Stefan cel Mare!
Inalt functionarii statului au adus coroane din flori vii, iar in timp ce avea loc depunerea orchestra prezidentiala a interpretat imnul statului. Fara sa faca vreo declaratie, Voronin si Greceanii au plecat imediat.
Intre timp, persoane din aparatul Primariei capitalei isi asteptau randul pe partea opusa a drumului. Garda de onoare a plecat grabita, inainte ca liderii Aliantei pentru Integrare Europeana sa-si depuna si ei florile. Sirul manifestarilor de Ziua Independentei au continuat cu expozitii traditionale, muzica si dans. Focurile de artificii din Piata Marii Adunari Nationale vor incheia programul dedicat aniversarii a 18 ani de independenta a Republicii Moldova.
Republica Moldova la maturitate!
Astazi, 27 august 2009 se fac 18 ani de cand Parlamentul de la Chisinau a adoptat, in sesiune extraordinara, Declaratia de independenta a Republicii Moldova.
Daca e sa facem o mica incursiune in istoria statului nostru, atunci Pactul sovieto-german Molotov-Ribbentrop, de la 26 iunie 1940 este unul crucial. Atunci Uniunea Sovietica a anexat teritoriul roman -provincia Basarabia, transformindu-l in Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca.
Drumul RSSM catre independenta fata de URSS a fost marcat de manifestatii ale civililor. Conservatori din est in special de la Tiraspol, precum si activistii Partidului Comunist din Chisinau au vrut sa mentina Moldova Sovietica.
Principalul succes al miscarii de eliberare nationala, condusa de scriitori si istorici intre 1988 si 1989 a fost adoptarea la 31 august de catre Sovietul Suprem- Parlamentul Republicii Moldova- a limbii moldovenesti in calitate de limba oficiala, iar in declaratia de preambul se mentiona unitatea lingvistica moldo-romana si intoarcearea la alfabetul latin.
Numele RSSM s-a schimbat in Republica Moldova la 23 mai 1991, tara proclamindu-si independent ape 27 august 1991.
Desi este vorba despre cel mai important document in stat, originalul Declaratiei de Independenta a disparut! Amintim ca la mijlocul lunii iulie anul acesta presedintele in exercitiu Vladimir Voronin, a declarat ca documentul original al Declaratiei de Independenta a ars la 7 aprilie 2009, cind a fost incendiata cladirea Parlamentului.
Wednesday, August 26, 2009
Vedetele sezonului, pepenii verzi si galbeni au invadat strazile municipiului Chisinau!
Desi tentatia de a cumpara un pepene dulce ca mierea este mare, oamenii au dubii cind vine vorba de calitatea produsului pentru care-si dau banii. Echipa colorittv s-a deplasat la citeva unitati ambulante de vinzare a pepenilor verzi din oraselul Durlesti. Cei mai multi din vinzatori nu detin certificate de provenienta a marfii, dar ne asigura ca au cei mai ecologici pepeni din regiune.
De la inceputul verii in municipiul Chisinau au fost inregistrate patru cazuri de intoxicatie cu pepeni verzi. Numarul celor care au patimit in urma infruptarii din pepeni cu nitrati este insa mai mare. Saptamina aceasta, in timpul sedintei operative de la Primaria capitalei, primarul general, Dorin Chirtoaca i-a acuzat pe specialistii de la Centrul municipal de medicina preventiva ca nu verifica suficient de bine productia agricola comercializata atit in piete, cit si pe marginea drumurilor. Seful-adjunct al Centrului municipal de medicina preventive, Eudochia Tcaci a declarat ca nu este obligate sa verifice calitatea zarzavaturilor vindute pe marginea drumurilor. Specialistul de la Medicina Preventiva recomanda ca inainte sa cumparam pepenii, sa cerem de la comercianti certificatul care sa confirme ca produsul este inofensiv. Nu doar pepenii verzi şi galbeni pot contine nitrati, dar si alte zarzavaturi. Cantitatea cea mai mare de nitrati se acumuleaza in acele parti ale plantelor care sunt mai aproape de radacina. Din acest motiv se recomanda ca miezul verde de linga coaja pepenilor sa nu fie consumat.
Un program incarcat de Ziua Independentei!
Evenimentele cultural-artistice se vor desfasura in centrul capitalei intre orele 9.00 si 23.00. Programul din acest an, dedicat zilei independentii sau zilei republicii, cum mai este numita, este foarte aproape de cel din anul trecut.
Astfel, ziua va incepe cu depuneri de flori la Monumentul Domnitorului Stefan cel Mare si Sfant si va continua cu o expozitie de carte, pictura si artizanat in Scuarul Catedralei „Nasterea Domnului”si Gradina Publica „Stefan cel Mare”.
Totodata, la ora 10.00 va demara Rally-ul national „Cupa Independentei – 2009”.
Expozitii traditionale, muzica si dans, incununate de focuri de artificii, - toate acestea se vor petrece maine in centrul capitalei.
Surpriza evenimentului va fi un tablou muzical-coregrafic intitulat „Hora din Moldova” unde sunt invitati interpreti de muzica usoara. Spectacolul se va incheia cu un recital al Orchestrei de muzica populara condusa de Fratii Advahov.
Un maraton turistic la ciclism in premiera pentru Republica Moldova!
In exlusivitate pentru tara noastra, astazi a fost dat startul primului maraton turistic la ciclism. Festivitatea este dedicata jubileului de 50 de ani a turismului moldovenesc. Dotati cu biciclete, patine cu role si skate-board-uri, o parte din participanti si-au demonstrat maiestria chiar in Piata Marii Adunari Nationale. La competitie participa 30 de ciclisti intr-o cursa pina la Vadul lui Voda. Startul maratonului a fost dat de ministrul Culturii si turismului si de viceprim-ministrul Victor Stepaniuc. Maratonul turistic la ciclism este organizat de Ministerul Culturii si Turismului, in colaborare cu agentiile de turism. La finalul cursei cistigatorii vor fi premiati cu 3 cupe din partea oraganizatorilor.
Tuesday, August 25, 2009
Cum sa ne supraveghem copiii ca sa prevenim accidentarea lor acasa?
Asta in conditiile in care, potrivit datelor statistice, numai anul trecut au avut de suferit in urma accidentelor casnice peste 46 de mii de copii, din care 64 au murit.
In scopul minimalizarii acestui fenomen, Ministerului Sanatatii a lansat campania nationala “O casa fara pericole pentru copilul tau”. Campania isi propune sa informeze populatia despre riscurile de aparitie a acidentelor in conditii casnice si sa previna accidentarea copiilor de pina la 5 ani. In timpul vizitelor la medic sau a sedintelor cu parintii la gradinte, dar si prin intermediul publicitatii sociale, moldovenii vor fi informati despre intoxicatii, otraviri, arsuri si inec in conditii casnice. Totodata a fost lansat si un Studiul National de evaluare a cunostintelor celor care au in grija lor copii. Campania nationala “O casa fara pericole pentru copilul tau” este posibila cu sprijinul Agentiei Elvetiene pentru Dezvoltare si Cooperare si va dura pina in martie 2010.
Partidul comunistilor nu s-a prezentat la negocieri cu Alianta pentru Integrare Europeana!
Filmul artistic „Arrivederci” a fost nominalizat pentru Premiile Erasmus EuroMedia!
Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc in capitala austriaca, Viena, la 16 octombrie, unde peliculei lui Valeriu Jereghi i se va conferi Sigiliul de Aprobare Erasmus EuroMedia. Fapt ce inseamna ca filmul va concura pentru Premiile: Medalie de Tara, Premiul Mare, Premiul Special si Premiul Finantatorului. Pe linga premiul bansesc, cistigatorii vor beneficia si de atentie internationala.
Filmul artistic „Arrivederci” povesteste despre dragostea unui copil pentru mama sa, dar si despre drama pe care o traieste, in timp ce aceasta e plecata la munca in Italia. Filmul, distins cu Marele Premiu al Teleforumului Euroasiatic de la Moscova, a fost proiectat in Parlamentul European si a smuls aplauze in mai multe capitale in cadrul turneului sau european. Societatea Europeana pentru Educatie si Comunicare acorda Premiile Erasmus EuroMedia din anul 1995.
De astazi, persoanele admise la studii in Romania isi pot perfeta actele necesare pentru obtinerea vizei!
Viitorii studenti sunt asteptaţi la Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei in R. Moldova de pe strada Grigore Ureche nr. 2, in fiecare zi lucratoare, intre orele 08:00-14:00. Pentru obtinerea vizei tinerii trebuie sa aiba la ei urmatoarele acte (copie xerox si original):
- Cerere de viza tip D
- O fotografie color (3,5 cm x 4,5 cm)
- Paşaportul titularului si o copie a paginii informatizate
- Cazierul judiciar
Studentii nebursieri vor avea nevoie de aceleasi acte plus:
- Dovada achitarii primului an de studiu
- Asigurare medicala, valabila pentru 90 zile
- Dovada mijloacelor de intreţinere in cuantum de cel puţin 500 Euro (extras de cont bancar)
In acest an, la studii in Romania au fost admisi 900 de tineri, absolventi ai liceelor din R. Moldova.
La sfirsit de vara, meteorologii anunta vreme tocmai buna pentru bronzat!
Se pare ca ultima saptamina din vara aceasta va fi binevenita pentru cei care nu au reusit inca sa profite din plin de sezonul estival. Meteorologii anunta pentru aceasta perioada vreme calduroasa cu temperaturi maxime de pina la 32 de grade C. Potrivit specialistilor de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, in aceasta saptamina vremea in republica va fi senina si fara precipitatii. Temperaturile minime noaptea vor creste treptat pina la sfirsitul saptaminii pina la 20 de grade de caldura.