Pages

Friday, September 18, 2009

Noile tarife la apa potabila si transportul public au stirnit polemici in Parlament!

Alianta pentru Integrare Europeana a aprobat noua structura a Guvernului!

Ecologistii din capitala pledeaza pentru un aer curat!

Parcarile neautorizate si riurile de masini cu gazele lor de esapament umbresc existenta chisinauienilor. Potrivit specialistilor in protectia mediului, in ultimii ani in orasul Chisinau a crescut simtitor nivelul de poluare a aerului cu noxe provenite de la automobile. Si asta din cauza numarului excesiv de automobile pe strazile capitalei. “In aproape 2 treimi din numarul de zile ale anului locuitorii capitalei respire aer poluat care depaseste normele sanitare admise.”, a declarat intr-o conferinta de presa presedintele Miscarii Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba. In cadrul actiunii europene “Un oras fara automobilul meu” organizatiile ecologiste din capitala vor desfasura un sir de actiuni de sensibilizare a publicului vizavi de problema mediului. Astfel, duminica in Piata Marii Adunari Nationale va demara Cursa bicilista prin cartierele orasului. Totodata, marti, 22 septembrie soferii vor fi indemnati sa renunte la automobilul propriu si sa se deplaseze prin oras cu bicicleta sau transportul public. In capitala, potrivit datelor statistice, sunt inregistrate peste 350 de mii de automobile.

Moldovenii in atentia europarlamentarilor romani!

In cadrul sedintei Parlamentului European, Elena Basescu a cerut ca moldovenii sa dispuna de aceleasi facilitati privind libera circulatie pe teritoriul Uniunii Europene, ca si cetatenii din Macedonia, Serbia si Muntenegru. Fiica presedintelui Romaniei, Traian Basescu, sustine decizia Comisiei Europene privind eliminarea vizelor pentru persoanele din regiunea Balcanilor de Vest. In discursul sau aceasta a mai subliniat ca eliminarea vizelor este un pas important pe drumul integrarii europene a acestor popoare, care va contribui la dezvoltarea oportunitatilor de afaceri transfrontaliere.


De astazi, cetatenii romani pot intra fara vize in Republica Moldova!

Incepand de azi dimineata granicerii moldoveni permit cetatenilor romani sa intre in tara noastra, prezentind doar pasaportul pentru calatorii in strainatate. Si asta dupa ce, ieri, presedintele interimar Mihai Ghimpu a semnat un decret in acest sens. Astfel, la toate cele 7 puncte de trecere moldo-romane interdictiile aplicate pina cum au fost ridicate. Potrivit lui Ghimpu, vamesii care nu vor respecta noile dispozitii, vor fi trasi la raspundere.Vizele pentru cetatenii romani au fost introduse la 9 aprilie, in urma protestelor de la Chisinau, cind presedintele de atunci, Vladimir Voronin a acuzat statul roman de tentativa de lovitura de stat.


Vladimir Voronin se vrea in delegatia Parlamentului la APCE!


Desi chestiunea privind aprobarea componentei delegatiei Parlamentului la APCE a figurat pe ordinea de zi a sedintei in plen, deputatii n-au votat-o. Si asta din cauza disensiunilor dintre deputatii Aliantei si comunisti cu privire la componenta respectivei delegatii. Potrivit deputatului PL, Ana Gutu, aprobarea comisiei APCE nu asteapta aminare: “Regulamentul APCE prevede ca delegatia trebuie prezentata cu, cel putin, o saptamana inainte de inceperea sesiunii APCE. Aceasta se va deschide pe 28 septembrie, de aceea ar trebui sa ne grabim”. Intr-un final, majoritatea parlamentara a votat transferarea chestiunii pentru saptamana viitoare. Pentru comisia APCE comunistii i-au inaintat
pe Vladimir Voronin si Vladimir Turcan, iar Alianta pentru Integrare Europeana i-a propus pe Vitalie Nagacevschi, Ana Gutu, Marian Lupu, Serafim Urechean si Veaceslav Untila.