Pages

Monday, October 19, 2009

A fost identificat autorul exploziei din 14 octombrie de la Chisinau!

In urma audierii martorilor, politistii au constituit portretul robot al persoanei care a detonat o grenada in scuarul Arcului de Triumf din Piata Marii Adunari Nationale. La moment acesta se afla in arest preventiv. Suspectul are virsta cuprinsa intre 23-25 de ani, inaltimea de pina la 170 de cm, corpolenta medie, fata ovala, parul castaniu, tuns scurt. Potrivit martorilor, la momentul detonarii, tinarul era imbracat in scurta de culoare verde si pantaloni de culoare inchisa. Persoanele care recunosc chipul din imagine sunt rugate sa sune la numerele de telefon : 25-48-70, 54-20-63 sau 902. Totodata au fost retinute mai multe persoane suspectate de amorsarea grenadei din Piata Marii Adunari Nationale, care sunt cercetate de politie.

Persoanele care au patimit in urma exploziei din centrul capitalei vor beneficia de ajutoare banesti din partea Primariei!

In acest sens, o comisie de profil urmeaza sa evalueze pagubele produse. “Nu mai tirziu de astazi, sa fie evaluate pagubele pentru persoanele internate in spital, incit saptamina aceasta sa poata avea loc sedinta Comisiei de profil si acordarea ajutoarelor materiale, in functie de pagubele suferite. “ a specificat primarul general, Dorin Chirtoaca. Potrivit sefei interimare a Directiei Sanatate, in urma exploziei din centrul capitalei au primit ajutor medical 42 de persoane, dintre care 19 au fost spitalizate: ”Pina astazi toti sunt internati, azi si maine, cei care au starea sanatatii satisfacatoare vor fi externati. . O persoana care a necesitat interventie chirurgicala va sta internata mai mult timp.” La 14 octombrie, in jurul orei 22.00 in Piata Marii Adunari Nationale s-a produs o explozie, calificata de autoritati drept atac terorist. Grenada a fost amorsata in timpul concertului sustinut de hramul orasului.


De astazi in capitala a inceput sezonul de incalzire!

Decizia a fost luata in cadrul sedintei operative a Primariei. Astfel, incepind cu ziua de azi, la agentul termic vor fi conectate institutiile scolare si medicale. Din cauza tarifului care bate la buzunar, multi locatari solicita conectarea la caldura de la 1 noiembrie. “O parte din locatari doresc sa se conecteze, cea mai mare parte, insa, sunt gata sa mai astepte, tinind seama de costurile la caldura. In general, potrivit traditiei, cooperativele si asociatiile de locatari vor sa inceapa sezonul de incalzire de la data de intai.” a declarat pretorul sectorului Botanica, Vladimir Guritenco. Totusi, blocurile de locuit din capitala vor fi racordate la agentul termic incepind de joi. Gestionarii de fond locativ care doresc sa faca economii se vor conecta la caldura atunci cind vor crede de cuviinta. Tariful la agentul termic este de 540 de lei pentru o gigacalorie, asta desi Termocom a cerut o majorare de pina la 800 de lei.


Dumitru Diacov indemana comunistii sa-l voteze pe Marian Lupu la functia de presedinte al tarii!

Presedintele de onoare al Partidului Democrat s-a intalnit de 4 ori cu liderul comunist Vladimir Voronin, rugindu-l insistent sa-l voteze pe Marian Lupu la functia de sef al statului. Declaratia a fost facuta de Dumitru Diacov in cadrul unei conferinte de presa: “Am incercat cu multe argumente sa-l conving pe Vladimir Voronin. Inteleg ca Voronin are un cuvint greu de spus in decizia fractiunii parlamentare. Pina la urma, am apelat la mai multe argumente, inclusiv a exemplului din 2005. Noi suntem gata sa ne asumam angajamente, dar sa gasim limbaj comun si sa votam presedintele republicii.” Diacov afirma ca Marian Lupu este singurul candidat al Aliantei pentru Integrare Europeana la functia de sef al statului. Potrivit acestuia, un al doilea candidat formal nu a fost ales pentru ca n-ar acumula niciun vot. „Noua ni s-a parut ca PCRM va inainta a doua candidatura din partea opozitiei, dar nu au propus. Noi, ori venim pe data de 23 cu un singur candidat si purcedem la alegerea presedintelui, ori Comisia speciala urmeaza sa formuleze o interpelare catre Curtea Constitutionala, care sa ne dea un raspuns explicit.” a mai spus Diacov. Totodata, presedintele de onoare al PD
a lansat un apel catre membrii PCRM ca acestia sa voteze, totusi, candidatura Aliantei: “Sa ne aparam Patria toti impreuna, sa ne aparam Patria de mizerie, saracie si criza politica. Hai sa realizam acest lucru impreuna. Aceasta este o chemare catre toti colegii din fractiunea PCRM . Eu cred ca la baza stau ambitiile personale.” Membrii PCRM au reafirmat a cita oara ca nu-si vor da votul pentru Marian Lupu. Pentru a putea alege seful statului, Alianta pentru Integrare Europeana are nevoie de inca 8 voturi din partea comunistilor.

Asociatiile de parinti din capitala – criticate la sedinta operativa a Primariei!

Tot mai multi parinti se pling de taxele obligatorii percepute prin intermediul Asociatiilor de parinti. Un caz recent de incasare fortata a taxelor a fost inregistrat la gradinita nr.88 din capitala, dar si la alte institutii. „Asemenea incalcari au fost inregistrate la liceul din satul Singera, la liceul “D. Alighieri”, unde se impun taxe obligatorii.” a declarat seful Aparatului primarului general, Lilian Carp. In scopul contracararii fenomenului, potrivit sefilor de la Directia Educatie, va fi elaborat un nou statut de activitate pentru Asociatiile de parinti. „Saptamina aceasta va fi elaborat statutul model al Asociatiilor de parinti. Vom discuta cu reprezentantii Ministerului Justitiei si cei din Directia Educatie. In primul rind sa fie specificat in acest statut principiul benevol de participare. „ a specificat sefa Directiei Educatie, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb. Desi fenomenul este unul recunoscut, toate plingerile parvenite la Directia educatie sunt, insa, anonime. Primarul general, Dorin Chirtoaca a spus, in context, ca parintii pot sa contribuie cu bani in fondul scolii doar benevol, si nu fortat. Totodata, Chirtoaca a cerut sefilor de la Directia Educatie sa prezinte o nota explicativa privind plingerile inregistrate si masurile intreprinse in scopul redresarii fenomenului.