Pages

Wednesday, July 22, 2009

Pentru alegerile anticipate vor fi tipărite cu 56 de mii de buletine de vot mai multe decât la 5 aprilie!


Deocamdată cifra este preliminară si reprezintă numărul aproximativ al persoanelor care au împlinit, în perioada dintre cele două scrutine, vârsta de 18 ani.

Totodata maine este ultima zi în care alegătorii pot verifica şi solicita operarea de modificări în listele electorale, atât în regim on-line, cât şi la birourile secţiilor de votare. Până acum, doar pe pagina web oficială a Primăriei www.chisinau.md, valabil doar pentru locuitorii capitalei, au fost înregistrate peste 3200 de solicitări privind rectificarea listelor electorale.

În total, pentru scrutinul din 29 iulie vor fi tipărite peste 2 milioane de buletine de vot.

În premieră pentru Republica Moldova, alegerile se vor desfăşura într-o zi de miercuri. Alegătorii sunt aşteptaţi la urne între ora 7.00 şi 21.00.

Sursa Colorit TV

Alianta Moldova Noastra face un apel catre Uniunea Europeana si OSCE sa sprijine financiar studentii la scrutinul electoral din 29 iulie!


Banii solcitati de formatiuna politica prin intermediul unei scrisori oficiale vor fi utilizati pentru transportarea tinerilor cu autocarele la Chisinau, unde acestia urmeaza sa voteze, conform vizei de resedinta provizorie. Potrivit estimarilor aproximative ale expertilor AMN, este nevoie de cca 6 mln de lei pentru ca studentii sa-si poata exercita dreptul de vot. Aceeasi solicitare a fost facuta astazi si de Partidul Liberal.
In context, AMN s-a aratat ingrijorat de caracterul violent al campaniei electorale. Potrivit membrilor formatiunii, presedintele organizatiei de tineret a AMN ar fi ajuns la spital, dupa ce a fost batut de persoane necunoscute. Serviciul de presa al Ministerului de Interne nu a fost de gasit pentru a comenta cazul.

Sursa Colorit TV

MAE s-a retras oficial din cursa electorala!


Mişcarea Acţiunea Europeană s-a retras oficial din cursa electorală. Despre aceasta a anunţat liderul formatiunii politice, Anatol Petrencu in cadrul unei conferinţe de presă.

Formatiunea si-a depus actele de retragere la Comisia Electorală Centrală pe 21 iulie .

Desi nu va participa la anticipate, MAE isi propune sa devina o forta serioasa pe esichierul politic din Republica Moldova.

Sursa Colorit TV

Moldovenii care muncesc în străinătate continua sa fie pilonii importanti ai economiei nationale!


Surprinzător, dar totusi moldovenii care muncesc în străinătate continuă să trimită acasă sume importante de bani. Si asta în ciuda şomajului şi contextului economic dificil din ţările alese de moldoveni ca destinaţie pentru muncă.
Valoarea remitentelor este mai mare decât în 2007, dar in acelasi timp mai mica decit suma de bani transmisa de peste hotare de catre moldoveni in 2008. În acelaşi timp, comparativ cu lunile similare a anului 2007 suma este chiar mai mare cu 7 la suta.
Potrivit unui sondaj moldovenii utilizează 80 la suta din remitenţe pentru consumul curent. Cei mai multi bani sunt transmisi de moldovenii care lucreaza in Rusia, Italia si Europa de Vest.

Sursa Colorit TV

Asia in bezna!


Cea mai lunga eclipsa de soare a secolului 21 a lasat pe intuneric o mare parte a continentului.

Fenomenul a putut fi urmarit in India şi China, dar si in estul Asiei, Indonezia şi Oceanul Pacific.

Durata totalitatii in punctul maxim al eclipsei a fost de 6 minute si 39 de secunde, ceea ce a facut ca aceasta sa fie cea mai lunga eclipsa de Soare a secolului. Un asemenea record de durata nu va mai fi intalnit decat in anul 2132.

Într-un sat din nordul Bangladeshului, zeci de mii de persoane s-au adunat pe un stadion au început să plângă şi să tremure de frică în timp ce soarele a dispărut şi au aplaudat reapariţia acestuia.

Ultima eclipsă totala de soare a avut loc la 1 august 2008 şi a putut fi observată şi de locuitorii Moldovei.

Astrologii prezic si rele si bune, după eclipsa totală de soare produsa în Asia. Potrivit acestora cea mai lungă eclipsă totală de soare este prevestitoare de razboaie, atentate, revolte sau catastrofe naturale.


Sursa Colorit TV