Pages

Thursday, November 26, 2009

Numarul moldovenilor solicitanti de cetatenie romana s-a marit de 10 ori!

Interesul sporit al basarabenilor a crescut dupa intrarea in vigoare a modificarilor la Legea cetateniei.Potrivit agentiei NewsIn, ministerul roman al justitiei a inregistrat in perioada 21 aprilie-19 mai mai mult de 1400 de cereri de redobindire a cetateniei romane.Astfel, inainte de modificarea legii ministerul justitiei inregistra de la cinci pana la opt dosare de redobandire a cetateniei pe saptamana. Dupa intrarea in vigoare a noilor dispozitii acesta inregistreaza intre 50 si 80 de dosare pe zi. Iar numarul solicitantilor este in creste.Comisia pentru Cetatenie a Ministerului Justitiei a avizat pozitiv, dupa intrarea in vigoare a noilor modificari la lege mai mult de 2500 de cereri de redobandire a cetateniei romane formulate de basarabeni, dar inregistrate la Directia Cetatenie in anii anteriori.


Duel între Leanca şi Petrenco

Deputatul comunist Grigore Petrenco a cerut explicatii la mai multe subiecte de la ministrul de externe Iurie Leancă.PCRM este revoltat de faptul ca ministerul de externe trebuia sa se consulte cu comisia parlamentara inainte de a semna acordul privind miculi trafic la frontiera cu Romania.De asemenea, comunistii sunt nemultumiti de faptul ca ministerul nu a ratificat documentul in Parlament.Guvernul Republicii Moldova a aprobat la 18 noiembrie Conventia privind micul trafic la frontiera, semnata in aceasta luna la Bucuresti de premierii Vlad Filat si Emil Boc.


In Moldova, A fost inregistrat cel de-al 11-lea deces din cauza virusului A(H1N1).

Potrivit Centrului de Medicina Preventiva, este vorba de o femeie de 36 de ani din satul Zaim, raionul Causeni, care acum 12 zile a nascut un bebelus. Totodata, in ultimele 24 de ore in Republica Moldova au fost inregistrate 64 de cazuri noi de gripa pandemica, numarul imbolnavirilor ridicandu-se la 1619.

Expertii independenti saluta oferta lui Marian Lupu adresata comunistilor, in vederea votarii sefului statului!

Comentariul analistului Corneliu Ciurea a fost facut in cadrul lansarii primului raport de prevenire a crizelor de Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale „Viitorul”.Potrivit raportului de prevenire a crizelor, din cauza „golurilor” constitutionale tara noastra risca sa se invirte pe orbita unor alegeri parlamentare continue, pe fundalul crizei economice. Totodata, expertii vorbesc despre anul 2010 ca despre unul al crizelor majore.Pe de alta parte, printre reusitele constate de raport se numara succesul negicierilor guvernului cu Fondul Monetar International, care, potrivit analistilor, a constituit „colacul de salvare” al economiei nationale. Prima editie a raportului de prevenire a crizelor prezinta situatia politica si social-economica din tara in perioada iulie-octombrie 2009.


Pachetul de propuneri a fost adresat Comunistilor!

Astazi la ora 10 presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a inaintat pachetul de principii si actiuni propuse comunistilor pentru a-l vota la sefia statului. Declaratia a fost facuta de Marian Lupu in cadrul unui brifing de presa. Pachetul lui Marian Lupu contine 12 puncte.Printre propuneri se numara cedarea functiilor de conducere ale Curtii de Conturi si Comisiei Electorale Centrale, solutionarea problemei transnistrene si asigurarea drepturilor grupurilor entice. Alte propuneri se refera la consolidarea democratiei locale, excluderea politicului in mediul afacerilor dar si consolidarea statalitatii R.Moldova. Intrebat de jurnalisti daca PCRM a primit pachetul de actiuni, deputatul comunist, Mark Tcaciuc, a declarat ca nu a vazut lista

Comisarul pentru Relaţii Externe şi Politică Europeană de Vecinătate, Benita Ferrero-Waldner, întreprinde joi şi vineri o vizită oficială în Moldova.

Potrivit inaltului oficial european, UE poate sa ajute Moldova sa-si construiasca viitorul si este gata sa intensifice cooperarea. Ea mai spune ca un alt capitol se va deschide in relatiile bilaterale in ianuarie, odata cu negocierile unui nou Acord, care va inlocui si va duce la un nivel mai avansat relatiile Moldovei cu UE, decat Acordul curent de Parteneriat si Cooperare.Pe parcursul sederii sale, Comisarul European se va intalni oficialii moldoveni, parlamentari si reprezentanti ai societatii civile. Maine Ferrero-Waldner va tine un discurs in Parlamentul Republicii Moldova.