Pages

Thursday, October 8, 2009

Parlamentul de la Chisinau va alege presedintele tarii pe 23 octombrie!

Executivul a adoptat ieri o hotarire in acest sens. Totodata, a fost creata o Comisie pentru alegerea sefului statului. Aceasta va primi documentele pentru inregistrarea candidatilor la functia de presedinte pina la 17 octombrie. Astazi liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a fost inregistrat in calitate de candidat la functia de presedinte din partea Aliantei pentru Integrare Europeana, care are 53 de mandate in Parlament. Partidul Comunistilor, aflat in opozitie cu 48 de mandate, a declarat ca nu va participa la alegeri. Pentru alegerea sefului statului sint necesare cel putin 61 de voturi. Alegerile prezidentiale trebuie sa aiba loc in decurs de doua luni de la demisia ex-presedintelui Vladimir Voronin, adica pina la 11 noiembrie. In cazul in care Parlamentul nu va reusi sa aleaga un presedinte din doua incercari, speakerul Mihai Ghimpu este obligat sa dizolve Parlamentul si sa fixeze data alegerilor parlamentare anticipate. Acestea pot avea loc numai in 2010.

Asa precum au promis, pensionarii au iesit in strada si astazi, ziua Summit-ului CSI la Chisinau!

Acestia s-au adunat in fata Primariei, scandind “Jos fascismul si genocidul!” Politistii au facut un lant viu pentru a nu permite protestatarilor sa blocheze circulatia. Pensionarii se pling ca 70 de lei pentru compensatii la transportul public nu le sunt indeajuns. Spiritele s-au incins si mai mult cind la protestatari a iesit edilul capitalei, Dorin Chirtoaca. Acesta a venit in fata multimii cu o varianta de compromis. Este vorba de marirea indemnizatiilor de la 300 la 600 de lei. Chirtoaca, insa, nu a fost ascultat de contestatari. Maia Laguta, presedinta Asociatiei “Salvgardare”, a declarat ca protestele vor continua pina nu va fi anulata decizia Consiliului Municipal Chisinau de majorare a tarifelor. Intre timp, directiile de asistenta sociala continua sa primeasca cereri pentru acordarea de compensatii. Valentina Cazacu, asistenta sociala la pretura sectorului Centru, a spus ca deservirea solicitantilor decurge in mod normal, si asta pentru ca pensionarii nu se mai adreseaza in numar atit de mare. Pina acum la directiile de asistenta sociala din capitala au parvenit peste 22 000 de cereri de solicitare a compensatiilor la transportul public.


Locuitorii orasului Durlesti vor avea un drum nou de hramul localitatii!

Acesta este cadoul pe care il promite primarul localitatii. Este vorba de drumul central Stefan Voda, la care muncitorii lucreaza de zor. Locuitorii sunt nerabdatori sa vada drumul principal reparat. Pentru reparatia strazii Stefan Voda primaria orasului Durlesti a alocat un milion de lei. Potrivit primarului Nicolae Crudu, daca banii preconizati nu vor ajunge, vor fi gasite mijloace suplimentare, asa incit, pana pe 21 noiembrie, de Hramul orasului, drumul central sa fie dat in exploatare. Pe perioada lucrarilor la drumul central, Stefan Voda, transportul este directionat pe strazile adiacente, in asa fel ca muncitorii sa nu fie impiedicati sa-si faca treaba.