Pages

Tuesday, February 16, 2010

Justitia vs. Puterea a 4-a

Declaratiile presedintelui Curtii Supreme de Justitie sunt dezabrobate de tot mai multi jurnalisti, reprezentanti ai societatii civile si politicieni! Noul presedinte al colegiului disciplinar al judecatorilor cere demisia lui Ion Muruianu. Nicolae Rosca califica drept iresponsabile declaratiile presedintelui Curtii Supreme de Justitie adresate jurnalistilor moldoveni. Sambata trecuta, la o intrunire a judecatorilor, Ion Muruianu a descris jurnalistii moldoveni ca fiind drept “caini turbati”. Demisia lui Muruianu o cere si un grup de angajati ai companiei Moldatsa care au protestat in fata Curtii Supreme de Justititie. Pe de alta parte, oficialii spun ca Presedintele Curtii Supreme de Justitie va fi pedepsit, dar nu este stabilita inca forma de pedeapsa. Luni, 15 februarie, pe site-ul oficial al Curtii Supreme de Justitie, a fost publicat un comunicat prin care judecatorul Muruianu si-a expus regretul fata de invectivele aduse breslei gazetaresti din Moldova.

Compensatii tarifare pentru saraci

Guvernul va mai aloca 82 milioane lei pentru acoperirea diferentei de tarife! Guvernul va oferi compensatii tarifare la serviciile comunale pentru circa 20 de mii de familii si peste 170 de mii de persoane defavorizatei. Declaratia a fost facuta de catre premierul Vlad Filat in cadrul unui brifing de presa. Premierul a anuntat ca Guvernul a initiat un proiect de lege menit sa diminueze impactul majorarii tarifelor. Intrebat despre modalitatea alocarii acestor compensatii, Filat a spus ca va functiona sistemul deja existent. Banii vor alocati ca suplimente la pensie sau salarii. Potrivit premierului, in bugetul de stat din 2010 au fost prevazute 688 mln lei pentru ajutor social si compensatii nominative, cu 36% mai mult decat pentru anul 2009.

Republica Moldova in vizorul europarlamentarilor!

La Chisinau a inceput astazi cea de-a 12-a reuniunea a Comitetului de cooperare parlamentara Uniunea Europeana - Republica Moldova! Aceasta este prima reuniune in componenta noua. CopreSedinte al Comitetului din Parlamentul Republicii Moldova este Igor Corman, iar vicepreSedinti - deputatii Mihai Godea Si Grigore Petrenko. Delegatia europarlamentarilor este condusa de Monica Macovei, ex-ministru de justitie roman. In cadrul reuniunii vor fi abordate chestiuni privind implementarea reformelor politice, economice si sociale in Republica Moldova. Reforma justitiei moldovenesti a fost si ea inclusa in ordinea de zi a reuniunii. Coruptia in instantele de judecata, lipsa de experienta a magistratilor si proasta finantare in domeniu sunt principalele probleme cu care se confrunta justitia moldoveana. Delegatia Parlamentului European a avut o intrevedere cu presedintele interimar, Mihai Ghimpu. Rezultatele discutiilor in cadrul reuniunii, dar si recomandarile europarlamentarilor pentru RM vor fi facute publice maine in cadrul unei conferinte de presa.

Politia a retinut doua grupari criminale specializate in atacuri talharesti si furturi din apartamente!

Politia a documentat timp de trei luni activitatea criminala a unui grup de persoane cu varsta cuprinsa intre 20 Si 25 de ani din raionul HanceSti. Politia a identificat Si retinut 9 membri ai acestui grup. Dupa ce iSi adunau „averea” suspectii comercializau bunurile sustrase la pret micSorat. in cadrul perchezitiilor la domiciliile persoanelor nominalizate au fost depistate Si ridicate o mare parte din bunurile sustrase. Pana in prezent oamenii legii au stabilit, 11 furturi din locuinte Si 8 furturi din automobile comise de aceasta banda. Daca li se va recunoaSte vinovatia, acestia risca sa fie condamnati la detentie pe un termen de pana la 15 ani. Cel de-al doilea grup de persoane este constituit din doi prieteni in varsta de 19 ani, originari din satul TeleSeu, anterior judecati pentru furt. Indivizii patrundeau in magazine alimentare Si sustrageau bani. Daca instanta de judecata ii va gasi vinovati, banuitii risca o pedeapsa de pana la 10 privatiune de libertate.

Inca 10 milioane de dolari pentru renovarea Portului Giurgiulesti!

Companiile Bemol si Danube Logistics care au fost selectate inca din 2006 sa construiasca Portul Liber Giurgiulesti vor mai investi in modernizarea acestuia inca 10 milioane de dolari. Acesti bani vor fi folositi pentru finisarea constructiei terminalului de produse petroliere. Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa de catre directorul general al holdingului "Easeur Holding BV", Thomas Moser. Totodata, Thomas Moser a spus ca in planurile companiei figureaza si constructia unei portiuni de cale ferata in cadrul portului. Moser a remarcat ca acesta portine de cale ferata va asigura legatura Republicii Moldova cu Uniunea Europeana. Compania Danube Logistics a investit pana acum 50 de milioane de dolari in infrastructura Portului Giurgiulesti.

15 ani fara Nicolae Costin

Chisinauienii il comemoreaza pe Nicolae Costin. Primul primar democrat al capitalei a implinit astazi 15 ani de la trecerea in nefiinta. In semn de omagiu conducerea actuala a primariei chisinauiene a organizat un sir de actiuni. Astfel, la mormantul lui Costin din Cimitirul Central a avut loc in parastas si, totodata, cei care au fo st inspirati de curajul lui Nicolae Costin au avut posibilitatea sa admire o expozitie de fotografii situata in holul Palatului Republicii. Intr-un discurs al sau, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca a tinut sa mentioneze ca Nicolae Costin ramane a fi un model pentru el, gratie curajului si initiativelor sale. Lui Nicolae Costin i se datoreaza in mare parte reinvierea traditiilor legate de sarbatorile crestine, instalarea busturilor pe Aleea Clasicilor din Gradina publica „Stefan cel Mare", redenumirea strazilor conform limbii si traditiilor neamului, repunerea in functiune a limbii romane, instituirea traditiei sarbatorilor "Limba noastra cea romana" si a Zilei Independentei. Nicolae Costin a decedat la 16 februarie in 1995.