Pages

Friday, March 26, 2010

Ex-sef SIS pro-ortodox

Fostul director al Serviciului de Informatii si Securitate si ministru al apararii, Valeriu Pasat, conduce un grup de initiativa care militeaza pentru introducerea in scoala a Ortodoxiei Crestine. Potrivit lui Pasat, joi a avut loc prima sedinta a grupului de initiativa din care fac parte preoti din cadrul Mitropoliei Moldovei si mireni. El a prezentat un proiect de lege, elaborat de acel grup, care urmeaza sa introduca, prin referendum, studierea obligatorie a religiei in scolile de stat. Valeriu Pasat a venit insotit de un cunoscut militant ortodox, Victor Josu, care se declara politolog de meserie. Desi pledeaza pentru introducerea in scoala a religiei ortodoxe, proiectul de lege nu face referinta decat la clerici din Mitropolia Moldovei. Victor Josu vede in felul sau relatia dintre stat si biserica:”Poporul este ortodox, biserica este mama acestui popor. Si atunci, va intreb, statul trebuie sa stea cu totul deoparte? Statul care traieste din impozitele acestor ortodoxi, statul care este votat de acesti ortodoxi?”

Call-Center pentru someri


Moldovenii nu vor mai trebui sa cheltuie bani si timp pentru a se deplasa la oficiile fortei de munca in cautarea unui job. Acestia vor trebui sa sune doar la Centrul de Apel- Piata Muncii, deschis astazi la Chisinau. Noul serviciu va furniza cetatenilor informatii despre piata muncii si locurile vacante. Persoanele in cautarea unui serviciu vor trebui doar sa apeleze la unul din cele doua numere de telefon ale Centrului de Apel pentru a primi informatia dorita: 0 8000 1000, care poate fi apelat gratuit din tara si 373 22 83 84 14 din strainatate, cu tarif obisnuit. Persoanele care vor veni la Centrul de Apel vor putea accesa toate locurile vacante prin intermediul unui aparat performant. De exemplu, daca omul isi doreste un job in domeniul economiei, acesta selecteaza postul relevant dupa care poate lua informatia cu sine. Serviciul “Centrul de Apel” a fost lansat cu suportul Ministerului Muncii si Agentiei Nationale pentru Ocuparea fortei de munca in parteneriat cu proiectul Consolidarea capacitatii Moldovei de gestionare a pietii muncii si de reintoarcere a emigrantilor. Potrivit datelor oficiale, in tara sunt inregistrati peste 50 de mii de someri.

In sfarsit, avem judecatori penalizati


Ministrul Justitiei Alexandru Tanase a chemat astazi jurnalistii pentru a comenta realizarile ministerului la incheierea a sase luni de la instaurarea Guvernului Filat. Vorbind despre politica de cadre, ministrul a accentuat modificarea componentei Consiliului Superior al Magistraturii, care a inceput sa penalizeze judecatori. Deetatizarea notarilor si executorilor judiciari a fost descrisa de catre ministrul justitiei drept o reusita in noile reforme. Alexandru Tanase mai vrea sa interzica prin lege profesarea avocaturii prin procuri, urmand ca avocati sa fie doar specialistii in domeniu. La moment activeaza in jur de 2 mii de avocati in Republica Moldova si un grup mic, dar influent, de persoane cu procuri, a spus ministrul. In alt context, fiind intrebat de Accent TV, despre eventualitatea organizarii alegerilor parlamentare anticipate, ministrul Tanase a spus ca pledeaza pentru un termen rezonabil. Politicieni din coalitia de guvernamant au declarat recent ca Alianta inca urmeaza sa ia o decizie cu privire la parlamentarele anticipate.