Pages

Tuesday, November 17, 2009

Protestatarii au fost batuti de politisti, in urma evenimentelor din aprilie, din razbunare!

Declaratia a fost facuta de seful sectiei urmariri penale din cadrul Procuraturii Generale, Eduard Harunjen, la o conferinta de presa in Chisinau. Din cauza ca politistii din brigada cu destinatie speciala „Fulger” purtau cagule pe fata, procuratura intampina dificultati in identificarea lor. Procurorii au decis sa-si modifice strategia de investigare, acum ei ii cerceteaza pe ofiterii superiori din ministerul de interne care nu au vrut sau nu au putut sa-si controleze subordonatii. Procuratura nu investigheaza altercatiile care au avut loc intre prostestari si politie in ziua din 7 aprilie. Ea este interesata mai mult de motivul din care politistii au arestat si inchis in comisariatele de politie simpli trecatori si vizitatori ai capitalei, in noaptea spre 8 aprilie. Potrivit agentului guvernului la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, Vladimir Grosu, CEDO i-a comunicat Moldovei 7 plangeri depuse de cetateni in urma tulburarilor stradale din aprilie. La Procuratura Generala cetatenii au depus 105 plangeri legate de acele evenimente, fiind initiate 32 de cauze penale. Imediat dupa moartea lui Valeriu Boboc in noaptea din 7 aprilie, autoritatile au inaintat versiunea ca acesta ar fi murit intoxicat cu o substanta necunsocuta. Rudele sale pretind, insa, ca tanarul ar fi fost ucis in batai de politisti. La 11 si 12 noiembrie oficiali si reprezentanti ai societatii civile au prezentat rapoarte, la Geneva in fata Comitetului contra Torturii al ONU, despre situatia drepturilor omului in Moldova in ultimii sase ani.


Republica Moldova da o maina de ajutor Ucrainei!

Guvernul moldovean a raspuns la mesajul de ajutor de urgenta, lansat de presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko catre comunitatea internationala, privind combaterea gripei noi. Astfel, tara noastra a transmis astazi Ucrainei primul lot de ajutoare umanitare. Este vorba de preparate farmaceutice in valoare totala de 600 de mii de lei, bani luati din contul Rezervei de Stat. Experdierea lotului de ajutoare umanitare este supravegheat de Serviciul Protectiei Civile si Situatiilor Excepţionale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. De la izbucnirea epidemiei, in Ucraina s-au imbolnavit de gripa un milion si jumatate de persoane. Totodata au fost inregistrate 315 decese.


De Ziua Studentului a fost lansat Programul National „Parlamentul Tinerilor”!

La ceremonia de inaugurare au fost prezenti deputati, reprezentanti ai corpului diplomatic, rectori, dar si studenti. Cel de-al doilea Parlament al tinerilor va fi constituit din 71 de deputati care isi vor exercita functiile timp de un an de zile.Deputatii din primul Parlament al Tinerilor spun ca sunt multumiti de experienta de care au avut parte. Inscrierea la Concursul pentru functia de deputat in Parlamentul Tinerilor se va face intre 17 noiembrie si 12 decembrie. Toti doritorii vor completa un formular pe care il pot gasi pe site-ul Parlamentului, www.parlament.md. Parlamentul Tinerilor este o simulare a procesului de luare a deciziilor din cadrul Parlamentului RM. Tinerii au ocazia sa acumuleze cunostinte si experiente privind activitatea parlamentara.