Pages

Tuesday, September 15, 2009

Economia regiunii transnistrene se duce de ripa!


Astfel, in prima jumatate a anului 2009 declinul economiei regiunii continua. Si asta in conditiile in care principalele intreprinderi din stinga Nistrului si-au redus dramatic volumul de productie. Declaratiile apartin expertilor din cadrul Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale “Viitorul”. In conditii de criza, exporturile de marfuri transnitrene s-au prabusit cu 50 la suta. In acelasi timp, scaderea nivelului de trai al populatiei va duce la crestere saraciei pentru mai mult de jumate din locuitorii malului sting al Nistrului. Economia transnistreana nu este viabila, mai spun expertii, pentru ca este mai mult una de consum. Iata cum, productia energetica constituie 56% din importurile regiunii transnistrene.

In Partidul Comunistilor vor apare, in curind, tradatori!

De aceasta parere este insusi liderul PCRM, Vladimir Voronin. Fostul presedinte al Republicii Moldova il acuza pe liderul Partidului Democrat, Marian Lupu de tradare, iar despre speakerul Mihai Ghimpu spune ca este persoana cu cea mai conflictuala reputatie. Voronin nu are incredere nici in actualii colegi din PCRM. In context, acesta a spus ca cea mai potrivita candidatura la functia de presedinte al tarii este Zinaida Greiceanii. Totodata, Voronin a criticat dur invinuirile aduse de membrii Aliantei pentru Integrare Europeana, potrivit carora acesta nu si-a dat demisia asa cum prevede legislatia. Liderul comunistilor a mai declarat ca PCRM trece cu fruntea sus in opozitie.

Partidul Comunistilor s-a razgindit si vrea pace cu Alianta pentru Integrare Europeana!


Pentru evitarea alegerilor anticipate, PCRM propune doua declaratii de consens: lupta impotriva crizei economice si solutionarea conflictului transnistrean. Declaratiile au fost facute de liderul comunist, Vladimir Voronin, in cadrul unei conferinte de presa. Cu referire la conflictul transnistrean, liderul PCRM a reafirmat intentia de a-i acorda Transnistriei statut de republica. Nostalgic, Voronin a rugat insistent presa sa nu uite de el pe viitor: “Rog sa ne criticati, principalul este sa scrieti si sa nu ne uitati.”

Scaderea Consumului cu 10 la suta si o rata a inflatiei record de 0,6 la suta!

Mai mult de-atit! Pina la sfirsitul anului am putea asista la declansarea celui de-al doilea val de criza!Acestea, dar si alte predictii sumbre pentru economia Republicii Moldova, se contin in publicatia de analize si prognoze trimestriale “Monitorul economic”, editata de expertii de la Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale “Viitorul”. Retragerea masiva a terenurilor din circuitul agricol si prabusirea spectaculoasa a preturilor de achizitie al productiei agricole, sunt procese devastatoare pentru agricultura RM. Cit priveste comertul extern, expertii confirma o diminuare cu 26% a incasarilor vamale de la perceperea drepturilor de import-export . In acelasi timp, mediul de business din Moldova este in continua degradare. La capitolul piata monetara, analistii atesta fenomenul de erodare a depozitelor, din cauza scaderii veniturilor populatiei. Totodata, potrivit expertilor, in ultimii 8 ani Republica Moldova a devenit mai saraca comparativ cu toate tarile din Europa de Est si Caucaz.