Pages

Friday, October 30, 2009

Flori si lacrimi la mormantul sotilor Aldea-Teodorovici!

Oameni de cultura, reprezentanti ai administratiei publice locale, dar si persoane care i-au admirat pe marii cintareti ai neamului s-au adunat la Cimitirul din strada Armeneasca pentru a comemora trecerea in nefiinta a cuplului Doina si Ion Aldea-Teodorovici. Cu lacrimi in ochi, Eugenia Marin spune ca nu s-a obisnuit cu moartea fiicei. Cei care au venit sa cinsteasca numele sotilor Aldea-Teodorovici spun ca cei doi le-au ramas in memorie pentru toata viata. In noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, masina in care se deplasau spre Chisinua sotii Aldea-Teodorovici a intrat intr-un copac in apropierea localitatii Cosereni. In masina se aflau 4 persoane, soferul si insotitorul au scapat fara nicio zgirietura, in timp ce Doina si Ion, aflati pe bancheta din spate, au fost striviti intre greutatea masinii si copacii de pe marginea drumului. La momentul tragediei, rodul iubirii cuplului Aldea-Teodorovici -Cristi, avea 10 ani. Acesta a comemorat numele parintilor sai in Romania la locul unde s-a petrecut accidentul. Ion si Doina Aldea-Teodorovici si-au dedicat intreaga viata muzicii. In cantecele lor au militat pentru unirea Basarabiei cu Romania. In fiecare an, pe 15 noiembrie, de ziua de nastere a Doinei, la Chisinau se desfasoara Festivalul-concurs "Două inimi gemene", in-memoriam Ion şi Doina Aldea-Teodorovici.

Dorin Chirtoaca nu mai este deputat!

In sedinta de astazi, Parlamentul a luat act de cererea acestuia de renuntare la mandate, in favoarea celui de primar general al capitalei. Demisia lui Chirtoaca a fost votata de toti deputatii prezenti in sala. Mandatul lui Dorin Chirtoaca va fi atribuit urmatorului candidat de pe lista Partidului Liberal, Valeriu Munteanu. Acesta are 29 de ani, este jurist de profesie, iar la moment isi exercita functia de primar al satului Floreni, din raionul Anenii Noi. Curtea Constitutionala urmeaza sa valideze urmatorul mandate in termen de 30 de zile. Initiativa lui Chirtoaca, de renuntare la mandat a venit in urma solicitarilor repetate din partea fractiunii PCRM. Pina acum, de fiecare data, cererea fractiunii comunistilor era respinsa de deputatii din Alianta.

O alocatie suplimentara a Fondului Monetar International va fi directionata spre plata salariilor si pensiilor!

Cu votul a 53 de deputati legislativul a aprobat, in a doua lectura, o lege in acest sens. Este vorba despre o alocatie de 2 mlrd de lei. In scopul depasirii crizei economice, 83 de tari beneficiaza din partea FMI de astfel de fonduri. Dobinda alocatiei speciale a FMI, orientata spre plata salariilor si pensiilor este de 0,25 de procente.

Premiera filmului “Lupii si Zeii” ar putea avea loc in luna decembrie!

Despre aceasta a anuntat regizorul peliculei, Sandu Vasilache. Desi filmul a fost gata pentru proiectare in februarie 2009, evenimentele din tara au tergiversat prezentarea acestuia publicului larg. “Mi s-a sugerat ca in timpul campaniei electorale nu se va ocupa nimeni de un proiect de arta . Dupa care au urmat evenimentele din aprilie, dupa care din nou alegeri, vara care este un timp anost pentru premiere. “ a declarat regizorul Sandu Vasilache. Proiectul comandat de Ministerul Culturii, a fost unul insotit de ghinion, este de parere Sandu Vasilcahe. Potrivit regizorului pe toata perioada productiei, fosta conducere a Studioului Moldova-Film, in persoana directorului Ion Si man si a conducatorului artistic, Valeriu Gagiu, s-a opus realizarii filmului: “Directorul artistic al Studiolului Moldova-Film si-a dorit sa fie in proiect coscenarist, coregizor si director artistic al proiectului, eu, desigur, n-am vrut, si de aici s-au pornit toate problemele. Fostul director-general al Moldova-Film ii era frica sa ia decizii de unul singur, si de aceea, cind a vazut ca directorul artistic l-a mai speriat ca s-ar putea san u duca proiectul pina la capat, el a depus toate eforturile ca sa stopeze acest proiect.” Fostul director al Moldova-Film, Ion Siman nu a fost de gasit. Solicitat de colorittv, fostul conducator artistic al Studioului a negat acuzatiile aduse. Acesta si-a reafirmat pozitia, potrivit careia, filmul “Lupi si zei” este o catastrofa a cinematografiei moldovenesti, motivind ca scenariul este unul prost si lipsit de artistism. Pe de alta parte, Sandu Vasilcahe se arata multumit de proiectul realizat si asteapta ca ministerul culturii sa dea, cit mai curind, unda verde premierei. “La inceputul lui decembrie ar fi o data favorabila pentru premiera. Mai tirziu intra lumea in sarbatori. De ce as zice decembrie, sintem acum in octombrie, ca sa pregatim o premiera e nevoie de timp. Daca reactioneaza prompt ministru culturii si in zilele astea avem o sedinta in care putem hotari data acestei premiere, incepem publicitatea.” a declarat regizorul. Turnarea peliculei “Lupii si zeii” a costat bugetul de stat 3 mln de lei. Filmul de epoca prezinta luptele tragice ale tracilor cu barbarii. Dupa melodrama "Jana", filmata in 2004, “Lupii si zeii” este a doua pelicula cinematografica de lung metraj realizata de “Moldova-Film” in ultimii 15 ani.
____________________________________________________________________

Mai jos urmariti integral interviul cu regizorul Sandu Vasilache