Pages

Tuesday, August 25, 2009

Cum sa ne supraveghem copiii ca sa prevenim accidentarea lor acasa?

Asta in conditiile in care, potrivit datelor statistice, numai anul trecut au avut de suferit in urma accidentelor casnice peste 46 de mii de copii, din care 64 au murit.

In scopul minimalizarii acestui fenomen, Ministerului Sanatatii a lansat campania nationala “O casa fara pericole pentru copilul tau”. Campania isi propune sa informeze populatia despre riscurile de aparitie a acidentelor in conditii casnice si sa previna accidentarea copiilor de pina la 5 ani. In timpul vizitelor la medic sau a sedintelor cu parintii la gradinte, dar si prin intermediul publicitatii sociale, moldovenii vor fi informati despre intoxicatii, otraviri, arsuri si inec in conditii casnice. Totodata a fost lansat si un Studiul National de evaluare a cunostintelor celor care au in grija lor copii. Campania nationala “O casa fara pericole pentru copilul tau” este posibila cu sprijinul Agentiei Elvetiene pentru Dezvoltare si Cooperare si va dura pina in martie 2010.

Partidul comunistilor nu s-a prezentat la negocieri cu Alianta pentru Integrare Europeana!


Liderii PL, PLDM AMN si PD l-au asteptat, in zadar, pe presedintele in exercitiu Vladimir Voronin la dialogul politic. Nici dupa aproape o ora, liderul PCRM nu a venit la Palatul Republicii, unde a fost invitat. Cei 4 lideri liberal-democrati au dezmintit faptul ca ar fi fost contactati separat de PCRM si au spus ca Alianta pentru Integrare Europeana rămâne in continuare pe poziţia sa. Pe de alta parte, Partidul Comunistilor din Republica Moldova considera imposibila purtarea unui dialog cu o structura politica. In cadrul unui atare dialog nu poate exista nici obiect de discutie, nici scop si nici partener, care sa pledeze de pe o pozitie comuna, se arata intr un comunicat al PCRM. La finele saptamanii trecute, Alianta pentru Integrare Europeana, formata din cele patru partide necomuniste, a inaintat PCRM o invitatie pentru dialog. Comunistii au respins invitatia. Dupa Plenara din 22 august PCRM a anuntat ca va discuta separat cu partide de opozitie. Prima sedinta a legislativului va avea loc pe 28 august.

Filmul artistic „Arrivederci” a fost nominalizat pentru Premiile Erasmus EuroMedia!


Pelicula semnata de regizorul moldovean Valeriu Jereghi este prima in istoria cinematografiei moldovenesti care s-a invrednicit de aceasta inalta distinctie europeana, acordata de Societatea Europeana pentru Educatie si Comunicare!
Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc in capitala austriaca, Viena, la 16 octombrie, unde peliculei lui Valeriu Jereghi i se va conferi Sigiliul de Aprobare Erasmus EuroMedia. Fapt ce inseamna ca filmul va concura pentru Premiile: Medalie de Tara, Premiul Mare, Premiul Special si Premiul Finantatorului. Pe linga premiul bansesc, cistigatorii vor beneficia si de atentie internationala.
Filmul artistic „Arrivederci” povesteste despre dragostea unui copil pentru mama sa, dar si despre drama pe care o traieste, in timp ce aceasta e plecata la munca in Italia. Filmul, distins cu Marele Premiu al Teleforumului Euroasiatic de la Moscova, a fost proiectat in Parlamentul European si a smuls aplauze in mai multe capitale in cadrul turneului sau european. Societatea Europeana pentru Educatie si Comunicare acorda Premiile Erasmus EuroMedia din anul 1995.

De astazi, persoanele admise la studii in Romania isi pot perfeta actele necesare pentru obtinerea vizei!


Viitorii studenti sunt asteptaţi la Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei in R. Moldova de pe strada Grigore Ureche nr. 2, in fiecare zi lucratoare, intre orele 08:00-14:00. Pentru obtinerea vizei tinerii trebuie sa aiba la ei urmatoarele acte (copie xerox si original):

- Cerere de viza tip D

- O fotografie color (3,5 cm x 4,5 cm)

- Paşaportul titularului si o copie a paginii informatizate

- Cazierul judiciar

Studentii nebursieri vor avea nevoie de aceleasi acte plus:

- Dovada achitarii primului an de studiu

- Asigurare medicala, valabila pentru 90 zile

- Dovada mijloacelor de intreţinere in cuantum de cel puţin 500 Euro (extras de cont bancar)

In acest an, la studii in Romania au fost admisi 900 de tineri, absolventi ai liceelor din R. Moldova.

La sfirsit de vara, meteorologii anunta vreme tocmai buna pentru bronzat!


Se pare ca ultima saptamina din vara aceasta va fi binevenita pentru cei care nu au reusit inca sa profite din plin de sezonul estival. Meteorologii anunta pentru aceasta perioada vreme calduroasa cu temperaturi maxime de pina la 32 de grade C. Potrivit specialistilor de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, in aceasta saptamina vremea in republica va fi senina si fara precipitatii. Temperaturile minime noaptea vor creste treptat pina la sfirsitul saptaminii pina la 20 de grade de caldura.