Pages

Wednesday, February 17, 2010

Parlamentul sa sustina maidanezii!

Alianta Pentru Integrare Europeana trebuie sa stopeze uciderea maidanezilor. De aceasta parere este liderul Partidului National Liberal, Vitalia Pavlicenco si asociatia pentru protectia animalelor fara adapost „Alga”. Potrivit lui Pavlicenco, daca actuala guvernare tinde spre integrarea Moldovei in UE ar trebui sa adopte un proiect de lege prin care sa impiedice eutanasia animalelor vagabonde. Totodata, reprezentantii „Alga” au cerut primarului general sa construiasca un azil modern de plasare a cainilor vagabonzi, unde sa fie sterilizati de medici profesionisti, iar directorul Regiei Autosalubritate sa-si dea demisia pentru actiunile de ucidere a maidanezilor. Asociatia “Alga” a declarat ca va lansa campania „Un leu pentru catelul tau”, unde fiecare cetatean va putea dona bani pe un cont special pentru protectia animalelor fara adopost. Amintim ca, acum 2 zile si actrita franceza Brigitte Bardat a trimis primarului Dorin Chirtoaca o scrisoare prin care prin care la rugat sa opreasca eutanasia maidanezilor.

Curtea Suprema de Justitie din Ucraina a decis sa amane anuntarea rezultatelor alegerilor prezidentiale!

Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Kiev, scrutinul din 7 februarie a fost castigat de Viktor Ianukovici. Contracandidatul acestuia, premierul Iulia Timoshenko a contestat insa rezultatele alegerilor in instanta, invocand fraude masive. "Curtea Suprema suspendeaza decizia CEC cu privire la rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin pana va fi studiata cauza", anunta curtea intr-un comunicat. Timoshenko cere invalidarea alegerilor. Observatori internationali au calificat alegerile drept corecte si democratice, si atat guverne occidentale cat si Rusia l-au felicitat deja pe Ianucovici cu ocazia victoriei sale. Ianukovici urmeaza sa depuna juramantul la 25 februarie, dar decizia Curtii Supreme ar putea schimba desfasurarea procedurii.

Modernizarea Chisinaului va costa circa 600 de milioane de lei

Planul de masuri anti-criza si relansare economica a municipiului Chisinau pentru perioada 2010-2012 necesita circa 600 milioane de lei, transmite jurnal.md. Declaratia a fost facuta de primarul capitalei, Dorin Chirtoaca, in cadrul unei conferinte de presa. Deasemnea primarul municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca a declarat ca proiectul prevede 60 de actiuni, impartite in patru prioritatii: sporirea veniturilor bugetare, eficientizarea serviciilor publice, sprijinirea dezvoltarii economice si dezvoltarea capacitatii administrative. Proiectul urmeaza sa fie prezentat Consiliului Municipal pentru aprobare.

Un proiect de lege care sa egaleze modul de calculare a pensiei pentru fostii deputati, ministri si sefi de stat cu cel pentru cetatenii de rand!

Initiativa legislativa apartine Partidul Democrat. Potrivit liderului PD, Marian Lupu, in conditii de criza economica, o astfel de economisire este indispensabila. Astfel, potrivit proiectului de lege, fostii deputati si ministri nu vor mai primi pensii in marime de 70 la suta din salariul de demnitar, ci de doar 40 la suta. Marian Lupu crede ca, primind salarii mari, elita politica nu mai este cointeresata sa promoveze reforme. Pe de alta parte, egalarea calcularii pensiilor va reprezenta un aspect moral si etic si-i va responsabiliza pe politicieni. Proiectul de lege urmeaza sa fie discutat in cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana, dupa care va fi inaintat Parlamentului spre examinare. Potrivit datelor PD, in prezent, circa 240 de fosti deputati si ministri sunt pensionari. Pentru achitarea pensiilor acestora sunt alocati anual din buget statului, 17 milioane de lei. Potrivit portalului stireazilei, salariul sefului statului este de 9600 de lei, a unui deputat - 7100 de lei, iar al unui ministru - 6400 de lei.

Polonia va acorda Republicii Moldova un credit in valoare de 15 mln de dolari americani pentru acoperirea deficitului bugetar!

Anuntul a fost facut de seful cabinetului de ministri in cadrul unui briefing. Acordul de credit va fi semnat de Vlad Filat maine in timpul vizitei sale oficiale in Polonia. Printre altele, la Varsovia, prim-ministru moldovean si omologul sau polonez Donald Tusk, vor discuta probleme legate de activizarea colaborarii comercial-economice, în special în domeniul agricol si sfera transporturilor. Totodata, in cadrul vizitei urmeaza sa fie adoptata o declaratie comuna, prin care Polonia isi va exprima official sustinerea in aspiratiile europene ale Moldovei.

Magistratul Muruianu devine inamic public

De aceasta parere sunt un grup de juristi , care sustin ca Muruianu se face vinovat de dosarele pierdute de Moldova la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. "Este un risc pentru noi, platitorii de impozite, pentru ca pierdem dosare la CEDO. Este prea scump sa avem un astfel de magistrat", a declarat avocatul Doina Straisteanu. Presedintele asociatiei "Juristii pentru Drepturile Omului", Vlad Gribincea, a remarcat ca in cazul in care scopul aflarii lui Ion Muruianu este imbunatatirea sistemului judiciar, atunci, dupa declaratiile facute de acesta, nu vede rostul aflarii lui in functia data. "Declaratiile lui Muruianu nu au nimic comun cu realitatea. Regretam ca presedintele Curtii Supreme de Justitie a dat dovada de un asemenea comportament si ii cerem sa dezminta delcaratiile facute", a spus Gribincea. Sambata, presedintele Curtii Supreme de Justitie, Ion Muruianu, a declarat ca mass-media dezinformeaza societatea, in ceea ce priveste activitatea justitiei. Muruianu a spus ca se presa face "reclama pentru unii avocati, lustruirea fariseica a imaginii unora si ponegrirea, cu orice pret, a altor magistrati". Acesta a mai declarat ca mass-media se transforma in caini turbati, periculosi pentru societate prin minciunile pe care le raspandesc. Mai multi jurnalisti si reprezentanti ai societatii civile cer demisia presedintelui Curtii Supreme.

Voronin Jr. sfideaza CCCEC

Fiul fostului presedinte Vladimir Voronin l-a anuntat telefonic astazi dimineata pe ofiterul care urma sa-l interogheze ca nu se poate prezenta la audieri. Motivul invocat de acesta este ca ar fi plecat in Astria. Cel putin asta anunta un comunicat al Centrului pentru Combaterea Infractiunbilor Economicve si Coruptiei, unde urma sa se infatiseze Oleg Voronin la ora 11.00. Potrivit comunicatului, Voronin junior a dat asigurari ca dupa revenirea in tara nu va boicota urmarirea penala. Oleg Voronin a fost chemat la Centrul Anticoruptie pentru a da explicatii referitor la tranzactiile in proportii deosibit de mari efectuate pe contul omului de afaceri pe perioada anilor 2008-2009. Potrivit Centrului, numai in doi ani Oleg Voronin a achitat prin intermediul cardului personal circa 67 de milioane de lei pentru diferite produse si servicii in afara Republicii Moldova. Pe cand in declaratia pe venit fiul lui Vladimir Voronin a declarat doar 4 milioane de lei. Centrul pentru Combaterea Infractiunilor Economice si Coruptiei urmeaza sa stabileasa de unde provin acesti bani.

Presedintele Ghimpu declara ca „reunirea R. Moldova cu Romania nu va avea loc niciodata

Acest lucru a devenit clar în cadrul ultimei vizite a lui Basescu. R. Moldova este un stat independent, iar speculatiile despre reunirea cu Romania trebuie lasate într-o parte si, în general, trebuie de pus capat discutiilor sterile pe marginea subiectelor de ordin national”, a declarat presedintele interimar Mihai Ghimpu. El a raspuins si la alte intrebari ale cititorilor ziarului „Komsomolskaia Pravda”.„Faptul ca noi vorbim despre limba romana nu înseamna neaparat ca R. Moldova se va reuni cu Romania. Acesta este un bluf”, a mai adaugat Ghimpu. „Mitul despre aceea ca Mihai Ghimpu este un om periculos a fost creat de catre politicienii, carora le este frica de mine. În realitate, eu sunt un om cinstiti si corect si acest lucru îl pot confirma cei care ma cunosc. Eu ma împac de minune cu toata lumea, indiferent de nationalitate”, a conchis presedintele interimar al R. Moldova.

Scandal de la pamant!

Conflictul a pornit dupa ce o parte din oamenii din sat au vandut ferma de vaci unor oameni de afaceri. Insa printre ei s-au gasit si 35 de cotasi care nu au dorit sa-si vanda cotele-parti, ci din contra – s-au apucat de gospodarit. Ei au facut reparatie in incaperi si acum isi pastreaza graul acolo. Potrivit primarului, oamenii de afaceri care au cumparat ferma au dreptul si la cele 16 hectare de pamant aferent. Pe de alta parte, unii consilierii nu sunt de acord sa-l vinda. La randul sau primarul spune ca pamantul aferent constructiei trebuie vandut si banii obtinuti sa fie investiti in modernizarea localitatii. Nici la aceasta sedinta consilierii nu au ajuns la rezolvarea problemei. Potrivit primarului interimar vanzarea terenului aferent fermei va fi pus in discutie si la urmatoarele sedinte ale consiliului pana consilierii vor ajunge la un numitor comun.