Concluzia se regaseste in Barometrul de opinie publica efectuat de Institutul pentru Politici Publice.Daca duminica viitoare s-ar organiza un Referendum privind modificarea modalitatii de alegere a sefului statului, cca 70 la suta dintre moldoveni ar vota pentru ca cetatenii sa aleaga in mod direct presedintele.Totodata, potrivit Barometrului, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul RM, PCRM ar acumula cca 39 la suta din voturi, iar partidele din Alianta pentru Integrare Europeana -54 de procente.
PCRM 38,9%
PDM21,2%
PLDM19,2%
PL12,3%
AMN 1,8%
La capitolul personalitati politice care se bucura de cea mai mare incredere Marian Lupu detine intaietatea, urmat de premierul Vlad Filat, Vladimir Voronin si Dorin Chirtoaca.Totodata, potrivit barometrului, cca 50 la suta dintre moldoveni regreta destramarea fostei Uniunii Sovietice si ar vota pentru ca Republica Moldova sa redevina parte a unei URSS refacute!Barometrul opiniei publice a fost realizat de Institutul de Sondaje IMAS in perioada 16-30 noiembrie, pe un esantion de 1118 persoane. Marja de eroare a sondajului este de +-3 procente.
Declaratia a fost facuta de deputati PCRM la oteleconferinta Chisinau-Moscova pe tema alegerilor prezidentiale esuate din Republica Moldova.In context, vicepresedintele parlamentului Alexandru Stoianoglo, membru al PartiduluiDemocrat, a sugerat ca, pe viitor, presedintele sa fie ales doar cu majoritatea simpla de deputati.Pe de alta parte, presedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat in cadrul unei emisiuni televizate ca potrivit actualei Constitutii, presedintele poate dizolva Legislativul doar dupa data de 26 iunie anul viitor.
Doi barbati din satul Popeştii de Jos, raionul Drochia, au incercat sa vanda15 kg de marijuana. Nu le a reusit deoarece au fost prinside politisti la intrarea in cimitirul satului.In timpul raziei politistii au mai depistat la domiciliul suspectilor circa 5 kg de marijuana, precum si aproximativ 50 kg de plante de cinepa in valoare de peste 1 mln de lei.Luati la intrebari, suspectii au recunoscut ca substantele narcotice erau crescute chiar de ei, dupa care erau comercializate ilicit cu1 000 de lei pentru un pahar.Daca vor fi gasite vinovate, persoanele riscă pina la 15 ani de inchisoare. De la inceputul anului, in Moldova au fost inregistrate circa 2000 de infractiuni legate de droguri.
De la inceputul anului curent, numarul celor plecati peste hotare la munca a crescut cu 45 mii persoane.Fata de perioada trimestrului 3 al anului 2008, numarul persoanelor plecate peste hotare in cautarea unui loc de lucru este cu 25 de mii persoane mai mic, fapt explicat de efectele crizei economice mondiale care s-au resimtit mult mai devreme in principalele tari de destinatie ale emigrantilor moldoveni.Cea mai mare scadere a avut loc la inceputul anului cand in tara au revenit peste 55 mii de cetateni. Potrivit expertilor economici, numarul acestora ar putea fi mult mai mare din cauza ca multi emigranti prefera sa ramana peste hotare la un loc de lucru mai prost platit decat sa revina in tara.
La 15 decembrie, usile cinematografului „Patria” din Chisinau vor fi deschise pentru premiera filmului. Acest lucru a fost anuntat de regizorul operei, Sandu Vasilache.Primele lucrari pentru „Lupii si Zeii” au fost efectuate in iulie 2007 si urma ca la sfarsitul aceluiasi an filmul sa fie predat studioului Moldova-Film. Pe parcurs, insa au aparut mai multe probleme care au amanat evenimentul.Conform declaratiilor regizorului Sandu Vasilache “Lupii si Zeii” va fi promovat in toate cinematografele din tara, dupa care urmeaza sa faca un tur si in strainatate.Proiectul a fost comandat de Ministerul Culturii si a costat bugetul de stat 3 mln de lei. Filmul de epoca,in care au participat 13 actori cu renume din Republica Moldova, prezinta luptele tragice ale tracilor cu barbarii.Dupa melodrama "Jana", filmata in 2004, “Lupii si zeii” este a doua pelicula cinematografica de lung metraj realizata de “Moldova-Film” in ultimii 15 ani.
Peste 190 de tari si-au trimis reprezentantii la Copenhaga, la conferinta internationala cu privire la schimbarile climaterice. Sub egida ONU, tarile spera sa ajunga la o noua intelegere care sa previna emisiile nocive in atmosfera, in locul protocolului de la Kyoto. Acesta expira in 2012.“Portile sperantei” – astfel au supranumit capitala daneza reprezentantii organizatiilor umanitare.Dupa datele organizatorilor forumului, multe tari participante la procesul de combatere a schimbarilor climaterice isi exprima disponibilitatea de a-si asuma angajamente fara precedent.
In aceleasi timp, reprezentantii altor tari se pronunta impotriva politizarii chestiunilor de mediu.