Monday, August 31, 2009
Problema violentei impotriva femeilor- abordata inedit de o organizatie non-guvernamentala din capitala!
Un cadou util de Ziua Limbii pentru locuitorii capitalei!
Astazi in Chisinau au fost lansate 5 zone de internet gratuit prin sistemul WiFi, si anume: in scuarul Catedralei metropolitane, pe aleea din sectorul Ciocana, in Parcul Valea Trandafirilor, in scuarul Bibliotecii Nationale si in parcul “Feciorii Patriei” din sectorul Riscani. Cele 5 zone de internet gratuit in aer liber au fost lansate dupa modelul proiectului pilot din gradina publica Stefan cel Mare. Tinerii sunt incintati ca vor avea acces liber la internet in mai multe locatii din oras.
Prima zona WiFi a fost lansata in Gradina publica Stefan cel Mare la initiativa primarului Dorin Chirtoaca, ca simbol al liberatii de exprimare si acces la sursele de informare.
Limba Romana – Cenusareasa la ea acasa!
In perioada sovietica, mai multe state, printre care Republica Moldova, riscau sa-si piarda identitatea limbii. In acest context, in timpul Miscarii de Renastere Nationala, la 31 august 1989, s-a decis decretarea limbii romane ca limba de stat si revenirea la grafia latina, care a fost interzisa odata cu intrarea Basarabiei in componenta URSS. Lupta pentru afirmarea limbii romane continua si acum, la numai doua decenii de la declararea ei drept limba de stat. Statutul limbii romane a inceput sa fie pronuntat neglijat din 2001, odata cu instaurarea comunistilor la putere. PCRM nu au recunoscut niciodata limba romana si nu au participat la manifestarile dedicate acestei sarbatori. Mai mult! In toata aceasta perioada, comunistii au pastrat expresia de "limba moldoveneasca" si i-au atribuit limbii ruse rolul de "limba de comunicare interetnica". Limba rusa are deseori prioritate in fata celei romane, inclusiv in unele institutii de stat, iar unii tineri, care nu o cunosc, se confrunta cu dificultati la angajarea in cimpul muncii. La fel, sarbatoarea "Limbii Romane" si-a pierdut din insemnatatea pe care o avea la inceputul anilor '90, cand era considerata la fel de importanta ca Ziua Independentei. In 2004, Partidul Comunsitilor a concentrat cele doua sarbatori nationale intr-una singura - "Ziua Republicii". In alta ordine de idei, potrivit ultimului recensamant al populatiei din 2004, mai mult de jumatate din cetatenii RM au declarat ca vorbesc "limba moldoveneasca", 16,4 la suta- limba romana, iar 16 la suta- limba rusa.
Republica Moldova sarbatoreste astazi Ziua Limbii Romane!
Startul manifestarilor a fost dat de depuneri de flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint. Sirul evenimentelor a continuat cu un miting desfasurat in Gradina Publica “Stefan cel Mare”, la care au luat parte politicieni, oameni de cultura si locuitori ai capitalei. Discursurile au fost rostite de pe o scena amplasata chiar linga fintina arteziana de pe Aleea Clasicilor. La miting a asistat si o delegatie din Romania. Limba romana este pasaportul Republicii Moldova spre Europa, a declarat in context senatorul roman, Viorel Badea. Desi mai putini ca de obicei, oamenii prezenti la manifestare au spus ca sarbatoarea Limbii Romane este una a sufletului. Limba romana a fost adoptata acum 20 de ani, la 31 august 1989.