Pages

Friday, October 2, 2009

Procurorul General, Valeriu Gurbulea, si-a dat demisia!

Gurbulea a depus o cerere in acest sens, iar Parlamentul a luat act de aceasta. Deputatii Aliantei pentru Integrare Europeana nu au facut publice, insa, candidaturile pentru functia vacanta. Dar au infirmat zvonurile precum ca noul procuror general ar putea fi angajatul Procuraturii Generale, Ion Diacov, fratele presedintelui de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov. Mai in gluma mai in serios, speakerul Mihai Ghimpu a spus ca ar prefera in fruntea Procuraturii Generale o femeie. “Femeile sunt mai bune”, a spus Ghimpu. Intrebat de jurnalisti daca Valeriu Gurbulea ar putea detine macar functia de procuror al orasului, Ghimpu a raspuns: “Poate da, dar numai nu al Chisinaului”. Eventualele candidaturi la functia de procuror general vor fi anuntate saptamina viitoare.


Ministru de interne vine in Parlament cu declaratii pe marginea protestelor pensionarilor la Chisinau!

Potrivit ministrului Victor Catana, organizatorii protestelor sunt liderii unor miscari nationaliste cu caracter extremist. Catana s-a referit la asociatia "Salvgardare" presedinta careia este Maia Laguta si Partidul National Bolsevic, condus de Alexandr Lomakin: “Acestia au fost preintimpinati cu privire la incalcarile pe care le-ar putea comite, iar colaboratorii nostri ii monitorizeaza. Fiti convinsi ca politia nu va interveni daca nu va fi nevoie". Catana a mai ca Ministerul de Interne va asigura o buna desfasurare a Summit-ului CSI de saptamana viitoare.

In a 4-a zi de proteste, pensionarii au decis sa-si intrerupa manifestatiile. Acestia, au anuntat, insa, ca vor iesi in strada pe data de 8 septembrie, zi in care incepe summit-ul CSI la Chisinau. Pensionarii promit sa organizeze proteste de amploare, daca pina atunci consilierii municipali nu vor anula decizia votata la 15 septembrie. Acestia cer permise pentru calatorii gratuite in transportul public si anularea noilor tarife la apa potabila.

De astazi nu mai avem un guvernator al Bancii Nationale!

Odata expirat mandatul lui Leonid Talmaci, legislativul a declarat vacanta functia de sef al Bancii Nationale, cu votul a 53 de deputati.

Totodata, presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a retras candidatura nepotului sau, Corneliu Ghimpu, la sefia Bancii Nationale. "Nu a fost candidatura mea, ci a Aliantei. Insa, avand in vedere ca au aparut in prim-plan discutii privind gradul de rudenie, am decis sa retragem candidatura lui si sa ne mai gandim.”, a declarat Ghimpu. Potrivit premierul Vlad Filat, viitorul guvernator al Bancii Nationale trebuie sa fie o persoana apolitica, care sa asigure functionalitatea intitutiei. In cadrul sedintei in plen, mai multi deputati si-au exprimat consideratia fata de activitatea ex-guvernatorului Leonid Talmaci. Leonid Talmaci s-a aflat la conducerea Bancii Nationale pe parcursul a 18 ani si aproape 4 luni. Noul guvernator va fi numit de Parlament saptamina viitoare.


Relansarea dialogului intre Romania si Moldova ar putea fi aminata, din cauza crizei politice din tara vecina!

De aceasta parere este premierul Vlad Filat, proaspat intors de la intilnirea cu oficialii europeni de la Bruxelles. Filat a mai precizat ca situatia din Guvernul de la Bucuresti poate fi un impediment pentru dorinta Chisinaului de a dezvolta foarte rapid relatii bilaterale. Totodata, premierul moldovean si-a exprimat speranta ca aceasta problema va fi cat mai curand solutionata si a concretizat ca aceasta nu va afecta foarte mult agenda pe care si-a propus-o noul guvern de la Chisinau. Situatia tensionata in politica Romaniei s-a produs in urma revocarii din functie a ministrului de interne, Dan Nica. 9 ministri romani au demisionat, ieri dupa ce presedintele Romaniei, Traian Basescu a semnat un decret prin care l-a eliberat din functia de ministru al internelor pe psd-istul Dan Nica, numindu-l pentru interimat pe Vasile Blaga de la PD. Intreg grupul de ministri psd-isti, au demisionat in semn de solidaritate fata de colegul lor de partid, Dan Nica. Astazi, premierul Romaniei, Emil Boc a cerut ca fiecare ministru din cei ramasi in functie sa asigure interimatul pentru ministerele ramase fara conducere.