Pages

Wednesday, January 20, 2010

Inca 4 comunisti divorteaza de partid!

Patru membri ai Partidului Comunistilor din capitala au parasit randurile formatiunii politice si au aderat la partidul Moldova Unita. Acestia isi motiveaza pasul prin aceea ca nu sunt de acord cu decizii luate in cadrul PCRM si politica de cadre. Anuntul este facut la o saptamana dupa ce fostii deputati comunisti Vladimir Turcan, Ludmila Belcencova, Valentin Guznac si Victor Stepaniuc au completat si ei randurile partidului “Moldova Unita”. Secretarul Comitetului raional al PCRM din sectorul Buiucani, Feodor Negru a negat ca grupul sau ar fi fost influentat in decizia de aderare la partidul “Moldova Unita”. Potrivit lui Negru, inca 50 de membri din sectorul Buiucani al capitalei au parasit PCRM. Valul de plecari din Partidul comunistilor a inceput in momentul cand 4 deputati au parasit fractiunea parlamentara. Anterior si doi consilieri din Consiliul Municipal Chisinau au divortat de PCRM.

Exporturile de vinuri moldovenesti in Rusia va fi reluat in curand!

Confirmarea a fost facuta de premierul rus Vladimir Putin in cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul moldovean Vlad Filat, anunta serviciul de presa al guvernului. Potrivit lui Putin, nu exista probleme in ceea ce priveste exportul productiei vinocole moldovenesti in Federatia Rusa. Iar situatia creata in ultimile zile are la baza motive de ordin tehnic, legate de intrarea in vigoare a Acordului privind spatiul unic intre Federatia Rusa, Belarus si Kazahstan. Totodata, in cadrul convorbirii telefonice, cei doi premieri au pledat pentru consolidarea şi dezvoltarea pe mai departe a relatiilor bilaterale, convenind asupra unei intrevederi in timpul apropiat.

Liderul AMN, Serafim Urechean, incearca sa risipeasca temerile ca partidul s-ar putea dezintregra!

Dupa ce Serafim Urechean a fost reales la un congres al AMN in luna decembrie, Veaceslav Untila si Iurie Colesnic – doi fruntasi ai partitului – l-au parasit si au aderat ulterior la Miscarea Actiunea Europeana. Serafim Urechean a incercat sa minimalizeze importanta plecarii celor doi parlamentari din AMN, numindu-i “2 pene liberale” din aripa liberala a formatiunii politice. Solicitat de Colorit TV sa comenteze noua structura a Aliantei pentru Integrare Europena, creata in urma aderarii lui Veaceslav Untila si Iurie Colensic la MAE, prim-vicepresedintele AMN, Victor Osipov, a declarat ca MAE nu are mandat de la alegatori sa fie in parlament. Urechean spune ca reformarea partidului in fruntea caruia se afla este necesara pentru a reveni in forta pe arena politica, lucru care este cerut de structurile din teritoriu, dar este constientizat si de conducerea partidului. In ajun un grup de tineri din AMN, condusi de Sergiu Baltaga, si-au anuntat aderarea la Miscarea Actiunea Europeana. Sergiu Baltaga a negat ca ar fi nepotul lui Veaceslav Untila, iar Serafim Urechean a spus miercuri despre relatia de rudenie dintre cei doi ca este pacat sa te dezici de rude.

CEDO – o afacere profitabila

O comisie guvernamentala responsabila de executarea deciziilor CEDO va calcula suma exacta pe care urmeaza s-o plateasca contribuabilii! Comisia este condusa de ministrul justitiei Alexandru Tanase si din ea fac parte reprezentanti ai diferitor entitati guvernamentale care au tangenta cu hotararile Curtii Europene pentru Drepturile Omului. Principala decizia discutata de comisie este cea potrivit careia autoritatile locale trebuie sa le ofere spatiu locativ unui sir de functionari. Intrebat de jurnalisti daca vor fi sactionati judecatorii din a caror vina contribuabilii moldoveni trebuie sa plateasca despagubiri, ministrul justitiei nu a agreat ideea. Mai mult, el se pronunta pentru excluderea prevederii respective din legislatie, spunand ca existe suficiente parghii pentru a disciplina judecatorii. Ministrul Alexandru Tanase a mai spus ca in 2010 CEDO va examina un numar record de solicitari din partea moldovenilor, care s-au considerat nedreptatiti de justitia de sub regimul comunist. In alt context, presedintele interimar Mihai Ghimpu a adresat Preşedintelui Curţii Europene a Drepturilor Omului, Jean Paul Costa invitaţia oficială de a vizita Moldova.