Pages

Monday, September 7, 2009

Apartamente la preturi de criza!


Potrivit expertilor de la bursa „Lara”, incepind cu prima luna a anului 2009 si pina in momentul de fata, preturile la apartamente au scazut pina la 30 la suta. Asta in conditiile in care preturile la locuinte s-au ieftinit in toata lumea din cauza cererii mai mici comparativ cu oferta.

Scaderea brusca a preturilor la apartamente s-a facut simtita incepind cu luna ianuarie a acestui an. Daca in 2008 un metru patrat costa in medie 832 de euro, in ianuarie 2009 acesta facea 800 de euro. Potrivit expertilor, cele mai scumpe spatii locative au ramas apartamentele din centrul capitalei. Astfel, un apartament in centrul capitalei poate fi procurat acum la pretul de 900-1000 de euro pentru un metru patrat. Pe de alta parte, in centrele rationale preturile oscileaza intre 700 si 900 de euro pentru metru patrat. Potrivit analistilor pietei imobiliare, pina la sfirsitul anului 2009, dar si in primul semestru al anului 2010, nu se prevede o crestere substantiala a preturilor la apartamente.

Un ONG cere ca limba rusa sa devina limba de stat!

Membrii Asociatiei internationale de prietenie si colaborare “Moldova-Rusia” isi argumenteaza solicitarea prin aceea ca, potrivit lor, Republica Moldova este un stat polietnic, iar limba de comunicare intre etnii este limba rusa. Atit presedintele asociatiei, cit si membrii acesteia nu cunosc limba romana, acestia au raspuns intrebarilor jurnalistilor dupa ce au fost traduse in rusa. Si de parca asta n-ar fi tot, membrii Asociatiei “Moldova-Rusia” mai solicita ca educatia in scoli sa fie bazata pe o istorie unica a statului moldovenesc. “Avem speranta ca organizarea procesului de invatamin la toate nivelele va fi bazata pe o istorie integrata a Republicii Moldova. Anul acesta statul moldovenesc a celebrat 650 de ani de la infiintare, statut care inglobeaza si istoria tuturor etniilor care au convietuit alaturi de moldoveni.”, a declarat Iurii Maximov, presedintele Asociatiei „Moldova-Rusia”. Asociatia Internationala „Moldova –Rusia” urmeaza sa transmita astazi doleantele lor deputatilor din Parlament. Organizatia a fost constituita acum 15 ani.

Filmul moldovenesc „Arrivederci” s-a ales cu inca 3 premii! Mai mult! Regizorii ucraineni planifica o productie “Arrividerci 2”.


Pelicula regizorului moldovean, Valeriu Jereghi, s-a intors de curind de la Festivalul International de filme de la Berdeansk, Ucraina. Membrii juriului au acordat filmului “Arrividerci” cel mai mare numar de premii- pentru cea mai buna regie, pentru cea mai buna imagine si premiul special al juriului “Speranta festivalului”, decernata eroul principal al productiei, Ionel Babenco, in virsta de 7 ani. Soarta celor doi copii, lasati in grija satului si a lor proprie de catre mama plecata la munca in Italia, a starnit compasiunea cineastilor si spectatorilor ucraineni. Pelicula moldoveneasca va fi demonstrata in mai multe orase din Ucraina, iar in luna noiembrie filmul „Arrividerci” va fi prezentat la Casa Centrala a Filmului de la Kiev. Important este si faptul ca regizorii ucraineni doresc ca Valeriu Jereghi sa produca impreuna cu ei un film „Arrividerci-2” despre copiii parasiti din Ucraina. Anul trecut filmul „Arrividerci” a fost distins cu Grand-Prix-ul Teleforumului Euroasiatic de la Moscova, unde a concurat alaturi de alte 200 de pelicule din peste 20 de tari.