Pages

Wednesday, September 16, 2009

Culmea ieftinirilor!


Au fost scumpite de 2 ori taxele pentru transportarea gazelor naturale. Asta desi tarifele la gazele livrate pentru consumatorii finali au fost ieftinite cu 10%. Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica a scumpit de aproape doua ori tariful pentru serviciile de transport a gazelor si cu 40% tarifului pentru distributia si furnizarea gazelor naturale prin conductele deservite de Moldovagaz. Astfel, noul tarif pentru serviciile de transport este de 313 lei pentru o mie de m cubi de gaze. Potrivit expertilor, majorarea substantiala a tarifelor pentru distributia gazelor este rezultatul proastei planificari si implementari a Programului national de gazificare. In timp ce au fost construiti mii de kilometri de conducte, consumul de gaze s-a redus. Potrivit unor date din 2008 ale Moldovagaz, majoritatea noilor conducte sunt folosite la numai 10 la suta din capacitate. In 10 ani tarifele pentru transportul si distributia gazelor au crescut de aproape 14 ori.

Cum va arata guvernul Filat? Deja in presa au fost lansate niste presupuneri care i-a si inscaunat pe unii ministri!


Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana nu au dat pina acum nume concrete de viitori ministri. Acestia spun, insa, ca maine Vlad Filat ar putea fi nominalizat pentru functia de prim-ministru. Potrivit unor informatii din interiorul Aliantei, fiecare partid va alege cite un minister in ordinea mandatelor obtinute, dupa care extragerea ministerelor va continua pina la epuizarea lor.
In lipsa informatiilor din prima sursa, in presa se vehiculeaza deja componenta nominala prealabila a guvernului Filat. Astfel:
1. Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene- Iurie Leanca, PLDM
2. Ministrul Economiei si Comertului - Valeriu Lazar, PD
3. Ministrul Finantelor - Veaceslav Negruta, PLDM
4. Ministrul Justitiei - Alexandru Tanase, PLDM
5. Ministrul Afacerilor Interne - Victor Catana, fost ministru de interne
6. Ministrul Educatiei - Ana Gutu, PL
7. Ministrul Agriculturii - Valeriu Cosarciuc, AMN
8. Ministrul Sanatatii - Vladimir Hotineanu, PLDM
9. Ministrul Protectiei Sociale - Valentina Buliga, PD
Viitorul guvern va avea 16 ministere si opt agentii guvernamentale.

Scumpiri in lant la platile comunale!

Din luna octombrie vom plati cu 80 la suta mai mult pentru apa din robinete! Astfel, consumatorii casnici vor plati 9 lei si 20 de bani pentru un metru cub de apa potabila, fata de tariful actual de 5 lei si 70 de bani. Chisinauienii au primit cu indignare noutatea. Acestia spun ca noile tarife ii vor bate greu la buzunar. Noile tarife la serviciile de apa si canalizare au fost aprobate la sedinta de ieri a Consiliului Municipal Chisinau. Taxele la apa au fost majorate la propunerea Bancii Europene, care intentioneaza sa investeasca 3 milioane de euro in dezvoltarea infrastructurii “Apa-Canal Chisinau”.

Chisinauienii indignati de majorarea taxelor la transportul public!


De la 1 octombrie o calatorie cu troleibuzul va costa 2 lei, iar una cu autobuzul 3 lei. Scumpirile au loc la doi ani de la ultima marire a taxelor pentru transportul public, iar alesii locali spun ca majorarile de pret au fost operate in legatura cu sporirea de citeva ori a tarifelor la energie electrica. Decizia Consiliului Municipal Chisinau de majorare a tarifelor pentru calatoriile in transportul public a trezit suparari in rindul locuitorilor capitalei. Acestia spun ca nu le mai ajung bani pentru nimic, cu atitea scumpiri. In acelasi timp, a fost dublat si pretul la abonamentele lunare de calatorie. Astfel, un abonament de calatorie cu troleibuzul va costa 70 de lei. Daca majoritatea chisinauienilor privesc cu ochi rai scumpirile, o parte din acestia vad partea plina a paharului. Acestia spera ca macar acum vor beneficia de un transport la standarde europene. De la 1 octombrie va fi micsorata si lista beneficiarilor de inlesniri la plata calatoriilor in transportul public. Astfel, din cele 24 de categorii ale populatiei care beneficiaza pina in prezent de facilitati, vor ramine doar 7 categorii. Printre cei care se vor bucura de facilitati sunt politistii, alesii locali, militarii, copiii de pina la 7 ani, membrii Garzii Populare, eroii Uniunii Sovietice, veteranii razboiului din Afganistan si a celui de pe Nistru. In schimb, pensionarii, invalizii de gradul intai si participanii celui de-al doilea razboi mondial vor trebui sa achite noile tarife.