Pages

Thursday, August 27, 2009

Miting de Ziua Independentei!

Ziua Independentei a fost marcata astazi si de un sir de organizatii non-guvernamentale! Iata cum, Asociatia “Parlamentul '90” a organizat un miting consacrat implinirii a 20 de ani de la prima Mare Adunare Nationala si adoptarii legislatiei lingvistice. La miting au mai fost prezenti liderii Aliantei pentru Integrare Europeana si ex-presedintele RM Petru Luchinschi. Cintecele Doinei si Ion al-dea Teodorovici au constituit coloana sonora a mitingului, dar abia se desluseau din cauza vuietului provocat de concertul organizat de guvernanti in Piata Marii Adunari Nationale, de asa-zisa Ziua Republicii. La 27 mai 1991 Republica Moldova si-a proclamat independenta. De atunci ziua de 27 august era marcata ca Ziua Independentei. Dupa venirea Partidului Comunistilor la putere in 2001, printr-o decizie a Guvernului din 2003, sarbatoarea Ziua Independentei a fost redenumita Ziua Republicii.

Depuneri de flori la Monumentul lui Stefan cel Mare!


Ziua Independentei a fost marcata in capitala prin depuneri de flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint din capitala. Politicieni si reprezentanti ai autoritatilor publice locale au venit la monument cu buchete si jerbe de flori, aducind un omagiu zilei de 27 august. Primul care a depus flori la monumentul lui Stefan cel Mare a fost Vladimir Voronin, insotit de premierul in exercitiu, Zinaida Greceanii.
Inalt functionarii statului au adus coroane din flori vii, iar in timp ce avea loc depunerea orchestra prezidentiala a interpretat imnul statului. Fara sa faca vreo declaratie, Voronin si Greceanii au plecat imediat.
Intre timp, persoane din aparatul Primariei capitalei isi asteptau randul pe partea opusa a drumului. Garda de onoare a plecat grabita, inainte ca liderii Aliantei pentru Integrare Europeana sa-si depuna si ei florile. Sirul manifestarilor de Ziua Independentei au continuat cu expozitii traditionale, muzica si dans. Focurile de artificii din Piata Marii Adunari Nationale vor incheia programul dedicat aniversarii a 18 ani de independenta a Republicii Moldova.

Republica Moldova la maturitate!


Astazi, 27 august 2009 se fac 18 ani de cand Parlamentul de la Chisinau a adoptat, in sesiune extraordinara, Declaratia de independenta a Republicii Moldova.

Daca e sa facem o mica incursiune in istoria statului nostru, atunci Pactul sovieto-german Molotov-Ribbentrop, de la 26 iunie 1940 este unul crucial. Atunci Uniunea Sovietica a anexat teritoriul roman -provincia Basarabia, transformindu-l in Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca.

Drumul RSSM catre independenta fata de URSS a fost marcat de manifestatii ale civililor. Conservatori din est in special de la Tiraspol, precum si activistii Partidului Comunist din Chisinau au vrut sa mentina Moldova Sovietica.

Principalul succes al miscarii de eliberare nationala, condusa de scriitori si istorici intre 1988 si 1989 a fost adoptarea la 31 august de catre Sovietul Suprem- Parlamentul Republicii Moldova- a limbii moldovenesti in calitate de limba oficiala, iar in declaratia de preambul se mentiona unitatea lingvistica moldo-romana si intoarcearea la alfabetul latin.

Numele RSSM s-a schimbat in Republica Moldova la 23 mai 1991, tara proclamindu-si independent ape 27 august 1991.

Desi este vorba despre cel mai important document in stat, originalul Declaratiei de Independenta a disparut! Amintim ca la mijlocul lunii iulie anul acesta presedintele in exercitiu Vladimir Voronin, a declarat ca documentul original al Declaratiei de Independenta a ars la 7 aprilie 2009, cind a fost incendiata cladirea Parlamentului.