Pages

Thursday, December 17, 2009

Noi modificari la Legea salarizarii in sectorul bugetar!

Functionarii publici care pana acum beneficiau, in calitate de ajutor material, de doua fonduri medii lunare de salarizare pe an vor primi din 2010 un ajutor de un singur fond mediu de salarizare. Parlamentul a adoptat la sedinta de astazi modificari in acest sens. Noua lege are scopul sa optimizeze cheltuielile de personal din institutiile finantate de la buget. Astfel, modificare va unifica conditiile de salarizare pentru toti functionarii publici. Modificarea nu a fost votata, insa, de fractiunea PCRM. Potrivit viceministrului muncii, aceste masuri vor permite economisirea a cca 50 de mln de lei anual. Legea cu privire la sistemul de salarizare in sectorul bugetar din 2005 prevedea utilizarea a doua fonduri medii lunare de salarizare pe an in calitate de ajutor material functionarilor publici din autoritatile publice centrale si locale.

Parlamentul a votat proiectul de lege al bugetului de stat pentru anul 2010!

Iata cum, la capitolul venituri, bugetul de stat pentru anul viitor se estimeaza la circa 15 miliarde de lei, cu cca 4 miliarde mai mult fata de anul 2009. Cat priveste cheltuielile, acestea se insumeaza la cca 19 mlrd de lei. Astfel, deficitul bugetar se cifreaza la 4 mlrd de lei. Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2010 a fost adoptat astazi, in doua lecturi, de Parlament.Daca potrivit prim-ministrului Vlad Filat, bugetul pentru anul 2010 este realist, atunci deputatii comunisti sunt de parere ca acesta este mai mult unul antisocial. onform proiectului Legii bugetului de stat, Produsul Intern Brut va constitui peste 64 de mlrd de lei, adica in crestere cu 1,5 la suta fata de anul 2009. De asemenea rata inflatiei va fi de 5 la suta, iar salariul mediu pe economie va constitui 2950 lei, cu o crestere de 7 la suta. Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2010 urmeaza sa fie aprobat in lectura finala la sedintele urmatoare ale Parlamentului.

Dezapezite, la vremuri de saracie

Au facut tot ce-au putut! Cel putin asta reiese din declaratiile edililor de la Primarie cu referire la lucrarile de dezapezire din ultimile 3 zile. Desi situatia este departe de a fi ideala, potrivit primarului general, Dorin Chirtoaca, lucrurile s-au mai stabilizat. Potrivit administratiei publice locale, utilajele de dezapezire sunt vechi de mai bine de 17 ani, iar numarul masinilor este cu mult mai mic fata de necesarul pentru municipiu. Cele mai putine utilaje le are Directia locativ-comunala. In doua zile de ninsori continue au fost ratate zeci de curse ale unitatilor de transport public. Totusi, dupa interventiile de dezapezire din timpul noptilor, numarul accidentelor s-a redus de 3 ori. In conditiile in care meteorologii prognozeaza ninsori mai abundente chiar de maine, Primaria a decis ca in fiecare sector al capitalei sa fie disclocate cate 4 utilaje de dezapezire escortate de masina politiei rutiere. Agentii economici sunt obligati sa curete zapada de pe terenurile adiacente sediilor care le apartin. Totodata, in aceasta perioada accesul tirurilor va fi limitat pe strazile capitalei.