Pages

Thursday, July 23, 2009

Procuratura Generala deschide anchete de urmarire penala si persoanelor care nu au participat la protestele din 7 aprilie!


Liderii Partidului Liberal au prezentat un caz in care Procuratura Generala a deschis o ancheta penala asupra unui membru PL, acuzindu-l de participarea la evenimentele din 7 aprilie, chiar daca acesta fusese plecat din tara in acea perioada.

Potrivit liderului formatiunii politice, Mihai Ghimpu, nu este pentru prima oara cind in vizorul Procuraturii ajung persoane care nu au avut de aface cu violentele din 7 aprilie.

Serviciul de presa al Procuraturii Generale nu a fost de gasit pentru a comenta acuzatiile.

In urma protestelor din 7 aprilie au fost arestati mai mult de 300 de tineri.


Sursa Colorit TV

China va oferi Republicii Moldova un miliard de dolari americani pentru proiecte de infrastructura!


In acest sens, guvernul moldovean a incheiat astazi un memorandum de intelegere cu corporatia chineza de stat COVEC.
Potrivit oficialilor, creditul urmeaza sa fie acordat pe un termen de 15 ani, cu o perioada de gratie de trei ani si o rata a dobinzii avantajoasa.
Banii vor fi utilizati la realizarea proiectelor de reconstructie a drumurilor, a sistemelor de aprovizionare cu apa si statiilor de epurare. Una din conditiile de acordare, solicitate de partea moldoveneasca, este participarea in proportie de 90 la suta la lucrarile de constructie a specialistilor moldoveni.
Valorificarea acordului va putea fi facuta numai dupa ratificarea acestuia de catre Parlamentul Republicii Moldova.

Sursa Colorit TV

La 29 iulie, Institutul pentru Politici Publice va organiza un nou sondaj pentru a oferi moldovenilor o estimare a rezultatelor finale ale alegerilor.

Ca si la alegerile din 5 aprilie, exit poll-ul va fi organizat in 200 de sectii de votare. Cercetarea va fi facuta de 2 companii sociologice – IMAS si CBS-AXA. Sondajul va fi realizat de peste 700 de oameni, printre care operatori in teren, supraveghetori si persoane responsabile de prelucrarea datelor. Numarul persoanelor chestionate va depinde de rata de participare la alegeri. Iata cum la alegerile precedente, exit-poll-ul a avut 18 mii de participanti. Primele rezultate Exit Poll vor fi facute dupa inchiderea sectiilor de votare, la ora 21:05, in cazul in care ziua votarii nu va fi prelungita. Acest lucru este, potrivit expertilor, foarte probabil pentru ca alegerile vor avea loc miercuri, zi de lucru. Proiectul este finantat de Fundatia Eurasia si va costa circa 143 mii de dolari.


Sursa Colorit TV

In viitorul parlament vor accede 6 formatiuni politice, potrivit celui de-al doilea sondaj „Vox Populi” !

In viitorul parlament vor accede 6 formatiuni politice, potrivit celui de-al doilea sondaj „Vox Populi”, realizat de Asociatia Sociologilor si Demografilor. Este vorba de PCRM, PL, PLDM, AMN, PD si PSD.
Iata cum, potrivit studiului, 38, 5% dintre respondenti ar vota cu Partidul Comunistilor, 17,7% ar vota cu Partidul Liberal, 12,8% cu Partidul Liberal Democrat, iar 12,6% si-ar da votul pentru Partidul Democrat. In legislativ ar intra si Alianta Moldova Noastra, cu 9%, dar si Partidul Social-Democrat pentru care ar vota 6% dintre alegatori.

PCRM 38,5 %
PL 17,7 %
PLDM 12,8 %
PD 12,6 %
AMN 9,2 %
PSD 6,1 %

Potrivit sondajului, Vladimir Voronin este in continuare personalitatea cu cea mai mare incredere din partea populatiei, fiind urmat de Dorin Chirtoaca. Pe locul trei se plaseaza Marian Lupu iar pe locul patru Vlad Filat.

Personalitatea cu cea mai mare incredere:

Vladimir Voronin 18,3%
Dorin Chirtoaca 13,2%
Marian Lupu 11,5%
Vlad Filat 10,4%
Serafim Urechean 6,1%
Zinaida Greceanii 4,6%
Dumitru Braghis 2,9%

Sondajul a fost realizat in perioada 11-20 iulie, pe un esantion de 1548 de persoane, cu o marja de eroare de 2.6%.
Colorittv aminteste ca Barometrul de Opinie Publica, prezentat acum citeva zile, arata ca viitorul legislativ ar putea fi format din doar patru partide politice: PCRM, PL, PD si PLDM. Potrivit barometrului AMN nu ar trece pragul electoral.

Razboiul laptelui continua!

Un fermier a venit la Chisinau cu 2 butelii de lapte pe care le-au varsat chiar pe scarile Guvernului. Fermierul spera ca macar asa guvernantii vor lua aminte la problemele producatorilor de lapte.

Stanislav Ivanita spune ca a venit de unul singur tocmai de la Donduseni, deoarece ceilalti producatori de lapte din regiune nu mai suporta cheltuielile de transport pana la Chisinau. Cu lacrimi in ochii, Stanislav Ivanita spune ca nu mai poate tolera bataia de joc a guvernantilor fata de tarani. Acum o saptamina citeva zeci de producatori de lapte au protestat in fata Guvernului, cerind majorarea pretului de achizitie a laptelui de la 1 leu si 50 de bani per litru pina la 5 lei.

Colorittv aminteste ca Guvernul a anuntat ca va majora, de la 1 august, pretul de achizitie a laptelui pana la 2 lei.

Papusile au facut-o pe Cleopatra Stratan milionara !


La numai 5 ani fiica lui Pavel Stratan, Cleopatra a ajuns milionara in euro datorita afacerii cu papusi. Deşi, micuta cleo a dat lovitura atunci cind a devenit solista cu cele mai multe albume vandute, familia statan nu s-a oprit aici. Noua afacere, papusile cleo i-a oferit Cleopatrei un profit de 2 mln. euro.


Acum fetita de numai cinci ani, ocupa un loc in topul celor mai bogati minori si are toate sansele sa intre, din nou, in Cartea Recordurilor, de aceasta data pentru succesul in afaceri.
In luna iulie, a anului trecut Cleopatra a lansat papusa care-i poarta numele, are chipul micii cântăreţe si este imbracata in hainute asemanatoare celor pe care le-a purtat in videoclipul „Ghita”.


Exportul de vin moldovenesc a scăzut cu o treime !



De la începutul anului şi până în iunie, vinificatorii moldoveni au exportat circa 4 miliarde de decalitri de vin in valoare de 68,2 milioane de dolari.

Potrivit “interfax” acest indicator reprezinta 30% mai putin decat in prima jumatate a anului 2008.

Expertii motiveaza reducerea exporturilor de vin drept o consecinta a crizei financiare globale, care a determinat reducerea cererii de vin pe piata rusa.

In plus, diferenta de schimb a leului moldovenesc şi a rublei rusesti fata de dolar si euro, face ca exporturile pe piata ruseasca sa devina din ce in ce mai neavantajoase.

Comisia europeana a amendat Intel cu 1 miliard de euro.


Producatorul american de procesoare risca o penalizare enorma de catre autoritatile UE pe motiv ca a abuzat de pozitie dominanta si pentru practici anticoncurentiale prin care ca urmareste sa scoata din joc companiile rivale.
Totodata, “Intel” este acuzat ca plateste producatorii de calculatoare sa amane lansarea pe piata a computerelor cu procesoare produse de concurenţă.
Conducatorii intreprinderii americane considera ca Bruxelles-ul a interpretat gresit unele dovezi si a ignorat anumite probe.
Sanctiunea pe care Intel a primit-o de la Comisie reprezinta peste 4% din cifra de afaceri a companiei. Comisia europeana a constatat ca “Intel” efectua aceste practice deja de 8 ani.
In cazul in care amenda va fi aplicata, aceasta va deveni a doua amenda dupa marime aplicată de Comisia Europeana. Anterior cea mai mare amenda in suma de 1,6 miliarde a fost aplicata companiei Microsoft.