Pages

Tuesday, September 1, 2009

10 cazuri de imbolnaviri de gripa pandemica in Moldova!


In urma testelor de laborator efectuate pe parcursul zilelor de simbata si duminica au fost confirmate inca doua cazuri de imbolnavire cu virusul A(H1N1). Este vorba despre un barbat intors recent din Elvetia si un copil de doi ani. Astfel, pina in present, medicii au inregistrat 10 cazuri confirmate de infectare cu gripa de tip nou. Potrivit Ministerului Sanatatii, primele loturi cu vaccinuri impotriva gripei pandemice vor fi distribuite de Organizatia Mondiala a Sanatatii la sfirsitul lunii septembrie. De acestea vor beneficia, in primul rind, tarile intens afectate de virus. Dar si persoanele aflate in grupurile de risc, cum ar fi medicii, politistii si angajatii vamali. Pina acum in RM au fost investigate 77 de cazuri suspecte de gripa. In lume, la moment, au fost inregistrate circa 176 de mii de cazuri de imbolnaviri cu virusul gripal A(H1N1), din care peste o mie de decesuri.

Numarul accidentelor rutiere este in crestere!


Numai in ultimele 4 zile in tara s-au produs 41 de accidente, soldate cu 11 decese si 47 de persoane traumatizate. In topul localitatilor cu cele mai multe accidente rutiere se afla raioanele Causeni, urmat de Leova si Falesti. In primele 8 luni ale anului numarul accidentelor rutiere s-a marit cu 3 la suta, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cca jumatate din accidentele la drum au avut loc din cauza excesului de viteza. Daca 88 la suta din numarul accidentelor rutiere sunt cauzate de neatentia soferilor, atunci cca 12 la suta din acestea se produc din cauza pietonilor. Pentru diminuarea tragediilor la volan, in contextul inceputului de an scolar, colaboratorii din politia rutiera vor petrece, in perioada 1-5 septembrie, lectii in scoli, in cadrul operatiunii speciale “Atentie copii!”. Astazi 51 de colaboratorii din Politia rutiera au descins in scolile din capitala pentru lectii de atentionare privind comportamentul la trafic.

Comunistii contesta alegerea lui Mihai Ghimpu in functia de presedinte al Parlamentului!


In acest sens, PCRM a depus astazi o sesizare la Curtea Constitutionala, solicitind examinarea ei in regim de urgenta. Potrivit deputatului comunist, Vladimir Turcan, hotaririle Parlamentului din 28 august au fost adoptate cu incalcari grave ale legislatiei. Turcan spune ca au fost incalcate, astfel, 13 articole din Constitutia RM, care garanteaza drepturile cetatenilor, ale partidelor politice si functionarea sanatoasa a Parlamentului.

In replica, liderii Aliantei au declarat ca sedinta legislativului a fost una legala. Si asta pentru ca in sala au ramas majoritatea deputatilor, iar comunistul Ivan Calin nu a fost in drept sa anunte o pauza.

In sedinta legislativului din 28 august, la cererea PCRM, deputatul Ivan Calin a anuntat o pauza pentru ca formatiunea sa-si poata forma fractiunea parlamentara. Deputatii din Alianta pentru Integrare Europeana au creat majoritatea parlamentara si au votat pentru prelungirea sedintei. Dupa care, deputatii l-au ales pe liderul PL, Mihai Ghimpu, in calitate de presedinte al legislativului, decizie care i-a nemultumit pe comunisti.

Emotii, urari de bine, lacrimi de bucurie si o mare de flori!


Cam asa a aratat sarbatoarea de 1 septembrie in toate scolile din tara. La liceul teoretic “Hyperion” din orasul Durlesti, elevii, profesorii dar si parintii- toti imbracati la mare tinuta, au asistat la deschiderea oficiala a inceputului de an scolar. Daca cei mai mici din elevi au asteptat cu nerabdare inceperea noului an scolar, atunci bucuria celor mai mari a fost adumbrita de viitoarele examene de capacitate si de bacalaureat. De la careul festiv nu au lipsit cuvintele de recunostinta ale parintilor adresate dascalilor. Vedetele festivitatii au fost boboceii claselor I, care au fost adusi de mainute de elevii claselor a 12-a in curtea frumos amenajata. Numai anul acesta la liceul teoretic “Hyperion” au fost inscrisi in clasa intai 108 copii. Boboceii s-au despartit simbolic de jucariile lor, iar invatatorii si colegii mai mari le-au urat succes in lumea conostintelor. Intr-un final, s-a facut auzite si clingchetele primului sunet de clopotel. Prima ora de clasa pentru elevii din toata tara a fost ora de dirigentie, cu dezbateri pe tema “Moldova- patria mea strabuna”!

De astazi pe strazile din capitala circula mai multe troleibuze si autobuze!


Traditional, in prima zi de scoala, Regia Transport Electric si Parcul Urban de Autobuze au suplimentat numarul unitatilor de transport pe rute, in legatura cu marirea numarului de pasageri.
Daca in perioada estivala, in Chisinau circulau 205 troleibuze, atunci de la 1 septembrie pe ruta au fost scoase 260 de troleibuze, cu 55 de vehicole mai mult. A fost marit numarul de troleibuze pe rutele 22, 1, 8, 4, 10, 21 şi 23.
Si Parcul Urban de Autobuze a revenit la programul de toamna, majorind numarul de unitati de transport de la 90 la 103. Astfel, atit in capitala cit si in suburbii, numarul de autobuze a fost sumplimentat aproximativ pe toate directiile.