Pages

Monday, November 30, 2009

Ministerul apararii exclude versiunea unei crime in cazul militarului decedat la Cocieri!

Potrivit sefului Statului Major, Iurie Dominic, tanarul in varsta de 18 ani pe nume Ion Rusnac, care a fost gasit impuscat la postul de garda Cocieri din raionul Dubasari era singur in momentul tragediei. Astfel, se exclude varianta unui omor. Totusi, investigatiile urmeaza sa stabileasca daca tanarul s-a sinucis ori s-a impuscat din greseala. Rezultatele preliminare ale anchetei arata ca militarul Ion Rusnac s-a impuscat in regiunea inimii cu un pistolul din dotare si ca tanarul a trait inca doua ore dupa aceea. Seful Statului Major mai spune ca toti soldatii incorporati in primavara, inclusiv Ion Rusnac, au trecut examenul psihologic. In plus, toti militarii au fost instruiti cum sa manuiasca armamentul din dotare. Ion Rusnac era originar din raionul Drochia, si a fost incorporat in armata in aceasta primavara.


Politistii tortionari, inca nepedepsiti!

Tortura si maltratarea aplicate de politisti ramin inca o normalitate pentru Republica Moldova! Afirmatia se contine in raportul Amnesty International, realizat dupa scrutinul din 5 aprilie. Potrivit autorilor studiului, numarul redus de dosare intentate si de cazuri trimise in instanta, in raport cu numarul total de persoane maltratate de colaboratorii de politie, demonstreaza perpetuarea fenomenului torturii. Expertii indeamna autoritatile sa asigure investigarea impartiala a cazurilor de tortura, sa achite prejudiciile cauzate victimelor si sa concedieze politistii invinuiti de rele tratamente. Si Anatol Matasaru, care a fost arestat dupa protestele din aprilie, solicita ca politistii tortionari sa fie pedepsiti. Potrivit Amnesty International din o suta unu cazuri de tortura raportate, doar 25 sunt investigate de Procuratura. Amintim ca in urma protestelor din 7 aprilie au fost arestati peste 300 de tineri, iar 4 persoane au decedat in conditii suspecte.

Circa 80 la suta din institutiile publice neglijeaza dreptul la informatie!

Potrivit unui raport de monitorizare a transparentei achizitiilor publice realizat de Centrul “Acces-info”, accesul la informatia oficiala este in continuare neglijat de autoritati. Pentru a testa nivelul de deschidere al functionarilor publici de nivel central si local, monitorii au expediat un sir de cereri de solicitare a informatiei din partea jurnalistilor si ong-urilor. Concluziile studiului sunt pesimiste! Astfel, 77 la suta din solicitarile de informatie au fost respinse. Totodata, termenul de pina la 15 zile lucratoare pentru a raspunde la cereri a fost respectat doar in proportie de 23 la suta. Pe de alta parte, rata raspunsurilor complete la solicitari constituie numai 21 %. Cele mai multe raspunsuri complete s-au referit la solicitarile privind copiile de pe anunturi, invitatii si liste ale contractelor de achizitii. In schimb, cele mai putine au fost date la solicitarile de copii ale proceselor verbale. Raportul de monitorizare a transparentei achizitiilor publice a fost realizat in perioada martie- august anul acesta.

CSI, la ce bun?

CSI-ul inca nu incurca Moldovei sa aiba relatii bune cu Bruxelles-ul, dar asta pana Chisinaul va decide sa adere la Uniunea Europeana! Doi politologi moldoveni, Veaceslav Berbeca si Ion Tabirta, ajung la aceasta concluzie in cadrul unui studiu in care incearca sa demonstreze inutilitatea Comunitatii Statelor Independente. Ei remarca existenta mai multor organizatii regionale constituite din tari membre CSI, care au decis fie sa aiba piata comuna sau sa-si asigure securitatea impreuna. Potrivit expertului Ion Tabirta, Federatia Rusa priveste cu circumspectie apropierea geografica dintre CSI si UE, punand in joc cartea energetica. Chisinaul trebuie sa sublineze ca integrarea europeana nu presupune racirea relatiilor cu Moscova. In acest moment, Moldova trebuie sa se concentreze pe liberalizarea regimului de vize cu UE si sa profite de avantajele economice oferite de cele doua organizatii regionale – CSI si UE, considera autorii. Moldova a gazduit in luna octombrie un summit CSI, cu care ocazie, actualul sef al statului Mihai Ghimpu a declarat “Pentru moment, este greu sa spun care va fi viitorul CSI-ului, dar e clar ca viitorul nostru este in UE si ca noi in această directie trebuie sa muncim”. Premierul Vlad Filat declarat despre CSI: “Putem spune ca CSI nu mai este o structura viabila. Probabil, se impune nevoia reformarii CSI in vederea eficientizarii ei”. Lucrarea intitulata “Proiectul CSI: anatomia unui esec” a fost prezentata la Institutul pentru Dezvoltare si Initiatuive Sociale “Viitorul”, fiind publicata cu suportul acestuia.