Pages

Friday, December 18, 2009

Ziua nationala a politiei a fost marcata de proteste!

Inarmati cu pancarde si fluiere, cativa membri ai organizatiei Hyde Park au efectuat un mars in centrul capitalei, incercand, astfel sa transmita politistilor mesajul ca legea trebuie respectata. Trecatorii au avut posibilitatea sa-si dea cu parere despre activitatea politiei sau sa le dea sfaturi organelor de forta. La protest a participat si Anatol Matasaru, care a fost victima torturii politienesti, in urma evenimentelor din 7 aprilie. Pe de alta parte, la programul festiv dedicat aniversarii a 19 ani de la infiintarea politiei nationale, colaboratorii Ministerului de Interne au promis ca vor respecta intocmai legea. Politistii au avut parte astazi de un intreg program aniversar. Dupa ce au depus flori la memorialul Eternitate, acestia au mers la Cimitirul Armenesc, sa-i cinsteasca pe politistii cazuti pentru apararea patriei. Ulterior, in parcul din Valea Morilor tinerii colaboratori ai MAI au jurat credinta patriei. Legea politiei a fost adoptata de Parlament acum 19 ani, cu scopul apararii patrimoniului tarii, drepturilor si libertatilor omului.

Polita de asigurare, mai ieftina

Deputatii au votat in prima lectura proiectul Legii Bugetului fondurilor asigurarii obligatorii de asistenta medicala pentru anul 2010. Astfel, veniturile prevazute pentru fondul asigurarii obligatorii in medicina sunt de peste 3 mlrd de lei si, respectiv, tot atitia bani preconizati pentru cheltuieli. Astfel, pentru anul viitor au fost planificate cu cca 3 la suta mai putine chel tuieli fata de 2009. Pentru prima data, agricultorii care au inregistra la primarie o gopsodarie taraneasca, vor avea parte de o reducere de cca 70% la procurarea politei de asigurare. Comunistii au refuzat sa voteze proiectul de lege, nemultumiti de reducerea chelutielilor, care, potrivit lor, sunt vitale pentru institutiile medicale. In 2010 polita de asigurare medicala va costa 2478 de lei, adica mai ieftin cu 160 de lei fata de pretul ei de acum.

Adevarul despre 7 aprilie va fi cunoscut abia peste 4 luni

Parlamentul a prelungit mandatul Comisiei de investigare a evenimentelor din aprilie, la solicitarea presedintelui organului de ancheta, Vitalie Nagacevschi. Pana acum Comisia nu a dispus de logistica necesara! Cel putin asa isi motiveaza Nagacevschi cererea de prelungire a activitatii organului de ancheta. Totusi, unii deputati au insistat ca rezultatele anchetei sa fie publicate pina pe 7 aprilie anul viitor. Colorit TV aminteste ca, la 20 octombrie legislativul a creat Comisia speciala de investigare a evenimentelor de dupa 5 aprilie. Organul de ancheta urma sa prezinte un raport in cel mult doua luni de zile. In timpul evenimentelor din 7 aprilie cladirile Parlamentului si Presedintiei au fost devastate de protestatari. Totodata, peste 300 de tineri au fost arestati, dintre care foarte multi au fost maltratati de fortele de ordine, iar 4 tineri au decedat in conditii suspecte.