Pages

Wednesday, August 26, 2009

Vedetele sezonului, pepenii verzi si galbeni au invadat strazile municipiului Chisinau!


Desi tentatia de a cumpara un pepene dulce ca mierea este mare, oamenii au dubii cind vine vorba de calitatea produsului pentru care-si dau banii. Echipa colorittv s-a deplasat la citeva unitati ambulante de vinzare a pepenilor verzi din oraselul Durlesti. Cei mai multi din vinzatori nu detin certificate de provenienta a marfii, dar ne asigura ca au cei mai ecologici pepeni din regiune.

De la inceputul verii in municipiul Chisinau au fost inregistrate patru cazuri de intoxicatie cu pepeni verzi. Numarul celor care au patimit in urma infruptarii din pepeni cu nitrati este insa mai mare. Saptamina aceasta, in timpul sedintei operative de la Primaria capitalei, primarul general, Dorin Chirtoaca i-a acuzat pe specialistii de la Centrul municipal de medicina preventiva ca nu verifica suficient de bine productia agricola comercializata atit in piete, cit si pe marginea drumurilor. Seful-adjunct al Centrului municipal de medicina preventive, Eudochia Tcaci a declarat ca nu este obligate sa verifice calitatea zarzavaturilor vindute pe marginea drumurilor. Specialistul de la Medicina Preventiva recomanda ca inainte sa cumparam pepenii, sa cerem de la comercianti certificatul care sa confirme ca produsul este inofensiv. Nu doar pepenii verzi şi galbeni pot contine nitrati, dar si alte zarzavaturi. Cantitatea cea mai mare de nitrati se acumuleaza in acele parti ale plantelor care sunt mai aproape de radacina. Din acest motiv se recomanda ca miezul verde de linga coaja pepenilor sa nu fie consumat.

Un program incarcat de Ziua Independentei!


Ziua de maine, 27 august va fi marcata printr-un vast program de manifestari publice!
Evenimentele cultural-artistice se vor desfasura in centrul capitalei intre orele 9.00 si 23.00. Programul din acest an, dedicat zilei independentii sau zilei republicii, cum mai este numita, este foarte aproape de cel din anul trecut.
Astfel, ziua va incepe cu depuneri de flori la Monumentul Domnitorului Stefan cel Mare si Sfant si va continua cu o expozitie de carte, pictura si artizanat in Scuarul Catedralei „Nasterea Domnului”si Gradina Publica „Stefan cel Mare”.
Totodata, la ora 10.00 va demara Rally-ul national „Cupa Independentei – 2009”.
Expozitii traditionale, muzica si dans, incununate de focuri de artificii, - toate acestea se vor petrece maine in centrul capitalei.
Surpriza evenimentului va fi un tablou muzical-coregrafic intitulat „Hora din Moldova” unde sunt invitati interpreti de muzica usoara. Spectacolul se va incheia cu un recital al Orchestrei de muzica populara condusa de Fratii Advahov.

Un maraton turistic la ciclism in premiera pentru Republica Moldova!


In exlusivitate pentru tara noastra, astazi a fost dat startul primului maraton turistic la ciclism. Festivitatea este dedicata jubileului de 50 de ani a turismului moldovenesc. Dotati cu biciclete, patine cu role si skate-board-uri, o parte din participanti si-au demonstrat maiestria chiar in Piata Marii Adunari Nationale. La competitie participa 30 de ciclisti intr-o cursa pina la Vadul lui Voda. Startul maratonului a fost dat de ministrul Culturii si turismului si de viceprim-ministrul Victor Stepaniuc. Maratonul turistic la ciclism este organizat de Ministerul Culturii si Turismului, in colaborare cu agentiile de turism. La finalul cursei cistigatorii vor fi premiati cu 3 cupe din partea oraganizatorilor.