Pages

Friday, January 22, 2010

Romania are un nou ambasador la Chisinau!


Presedintele interimar, Mihai Ghimpu, a acceptat candidatura propusa de Bucuresti. Este vorba de Marius Lazurca, in prezent ambasador la Vatican, care a devenit primul ambasador al Romaniei in Republica Moldova dupa schimbarea guvernarii de la Chisinau, potrivit mediafax. Scrisorile de acreditare au fost expediate Ministerului de Externe de la Chisinau, iar presedintele interimar Mihai Ghimpu urmeaza sa aprobe oficial preluarea postului de catre Marius Lazurca. Noul ambasador a fost propus inainte cu cateva zile de vizita oficiala a presedintelui roman Traian Basescu la Chisinau, preconizata pe 27 si 28 ianuarie. Postul de ambasador al României în Republica Moldova este vacant din aprilie anul trecut. Fostul ambasador al Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu a fost declarat, la 8 aprilie 2009, persona non grata de presedintele moldovean de atunci Vladimir Voronin, fiind expulzat din tara.





Moldovenii nu cred in vaccin!

Moldovenii nu se lasa speriati de gripa pandemica! Chiar daca numarul de decese provocate de virusul A(H1N1) este destul de mare, oamenii refuza sa se vaccineze. Principalul motiv este ca populatia nu credein eficienta vaccinurilor. Ingrijorat de numarul mic al persoanelor care s-au adresat la medic dupa vaccin, ministru sanatatii, Vladimir Hotineanu a lansat un apel prin care indemana moldovenii sa se vaccineze, pentru ca sa evite infectarea cu virusul letal de gripa. Hotineanu a reafirmat ca atat vaccinul, cat si medicamentele antivirale pentru tratarea virusului pandemic sunt absolut gratuite. De la inceputul campaniei de imunizare, in Republica Moldova s-au vaccinat cca 70 de mii de persoane, fiind utilzate, astfel, aproape 45 la suta din numarul total de vaccinuri disponibile. Pana acum in tara au fost inregistrate 40 de decese in urma imbolnavirii cu gripa de tip nou.

Circa 40 mii de familii vor beneficia anul acesta de ajutor social din partea statului!

Potrivit ministrului muncii, protectiei sociale si familiei, Valentina Buliga, in 2010 numarul beneficiarilor de ajutor social va fi mai mare fata de anul trecut, ca urmare a majorarii venitului lunar minim garantat de stat de la 430 la 530 de lei pentru fiecare persoana. Pentru a putea beneficia de ajutor social, familiile dezavantajate vor trebui sa demonstreze ca fiecare membru al familiei are venituri mai mici de 530 de lei. Vor fi luati in calcul si unii indici ai bunastarii, precum ar fi conectarea locuintei la conducta de gaz, existenta in gospodarie a unui calculator sau a unui automobil. Cererile de ajutor pot fi depuse la asistentul social de la primarie. Valoarea medie a ajutorului social este de cca 600 de lei. Pentru achitarea platilor de ajutor social, in bugetul de stat pentru anul 2010 au fost prevazuti peste 200 de mln de lei.