Pages

Friday, November 27, 2009

Este oficial! Pe data de 7 decembrie va avea loc alegerea repetata a presedintelui Republicii Moldova.

Hotararea a fost luata in cadrul sedintei plenare a Parlamentului.De asemenea in cadrul sedintei a fost instituita comisia speciala de desfasurare a alegrilor repetate pentru functia de sef al statului. Din comisie fac parte 3 deputati comunisti si cate un membru din fiecare partid al Aliantei pentru Integrare Europeana.


Uniunea Europeana este interesata sa negocieze semnarea unui nou acord cu Republica Moldova!

Iar documentul urmeaza sa depaseasca cadrul actualului Acord de Parteneriat si Cooperare. Declaratia a fost facuta de comisarul European Benita Ferrero Waldner la sedinta plenare a Parlamentului.Totodata, comisarul european a reafirmat angajamentul Uniunii europene fata de solutionarea conflictului transnistrean. Mandatul comisarului european expira la intai decembrie anul acesta, ca urmare a intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona. a

Consiliul Municipal Chisinau a votat candidatura lui Silviu Musuc la functia de comisar-adjuct al Comisariatului general de politie.

Primarul general al capitalei a declarat ca l-a propus pe Silviu Musuc in aceasta functie dupa mai multe consultari cu ministru de interne.Consilierii au dorit sa stie daca exista vreo legatura de rudenie intre Silviu Musuc si deputatul comunist, Eduard Musuc.Alesii locali l-au felicitat pe noul comisar-adjunct al politiei municipale si au venit si cu sfaturi.Silviu Musuc a activat pina in prezent in calitate de sef al Directiei Situatii Exceptionale si urmeaza sa fie numit oficial in functia de sef al politiei municipale prin ordinul ministrului de interne. Musuc il inlocuieste pe fostul vicecomisar, Iacob Gumenita, cunoscut pentru relatiile sale ostile cu primarul general, Dorin Chirtoaca.Amintim ca acum 2 saptamini Sergiu Cociorva a fost numit comisar interimar al capitalei, in locul ex-comisarului Vladimir Botnari.

Membrul Consiliului Coordonator al Audiovizualului Corneliu Mihalache este gata sa-si de-a colegii in judecata.

Si asta pentru ca membrii CCA ar fi luat o decizie incorecta la anuntarea concursului pentru suplinirea celor 5 posturi vacante de membri ai Consiliului de Observatori de la Teleradio-Moldova. Pe de alta parte, un alt membru CCA, Ignat Vasilache, il acuza pe Mihalache ca ar fi inaintat mai multe cereri prin care atentioneaza Consililul Coordonator din numele altor persoane.In final, membrii CCA s-au pronuntat pentru respingerea avertizarii lui Corneliu Mihalache.Convins ca are dreptate, Corneliu Mihalache a declarat ca va lasa instanta de judecata sa se pronunte pe acest caz.


La Chisinau a fost dezvelit bustul lui Liviu Rebreanu!

Interzis de aproape 6 ani de guvernarea comunista, bustul marelui scriitor a fost inaugurat pe Aleea Clasicilor din gradina publica “Stefan cel Mare”. La festivitate au luat parte politicieni, scriitori, oameni de cultura si oaspeti din Romania. Si pentru ca instalarea monumentului sa fie una de bun augur, figura de bronz a marelui scriitor a fost sfintita de un sobor de preoti. Donatia Ligii culturale pentru comunitatea romanilor de pretutindeni este o copie in bronz dupa originalul renumitei sculptorite Milita Petrascu, nascuta la Chisinau si discipola a lui Constantin Brincusi.
Guvernarea comunista a refuzat din anul 2003 amplasarea bustului lui Rebreanu pe Aleea Clasicilor, pe motiv ca acesta nu era unul original.Liviu Rebreanu este unul din scriitorii de valoare ai spatiului romanesc. Lucrarile care l-au consacrat sunt romanele “Ion”, ‘Padurea Spinzuratilor’, ‘Ciuleandra’ si “Rascoala”. Liviu Rebreanu s-a nascut pe 27 noiembrie 1885 intr-o familie de invatatori si a decedat in 1944.

Scriitorul Stefan Sofronovici vine cu surprize pentru cititorii sai!

Este vorba despre lansarea a doua carti. Prima este intitulata „Ilenuta Romancuta” si este inspirata din repertoriul ansamblului folcloric „Ţarancuta”. Ca sa-si manifeste gratitudinea fata de scriitor, membrii ansamblului i-au dedicat un frumos program artistic. Cea de-a doua carte a lui Sofronovici cu titlul „Basarabie Romana” contine poezii care reflecta intr-o maniera originala aspiratiile si tratirile interioare ale artistului. Potrivit scriitorul Nicolae Dabija, opera lui Stefan Sofronovici este de o calitate indubitabila.Stefan Sofronovici a mai publicat anterior cartea de poezie si proza„Dor de casa parinteasca” si o alta carte de poezii intitulata „Noi nu avem pamant de dat”