Pages

Tuesday, September 22, 2009

China si-a lansat programul de vaccinare impotriva virusului A(H1N1)!

Liceele din capitala vor fi conectate gratuit la internet prin sistemul WiFi!

MAE indeamna societatea civila sa sprijine noua guvernarea!

SUA ofera 1,5 mln de dolari pentru combaterea coruptiei si crimei organizate in RM!

Moldovenii vor obtine mai usor vize de calatorie pentru Belgia!


Statul belgian si-a anuntat intentia de a adera la Centrul comun de vize de la Chisinau. Ministerul Afacerilor Externe a anuntat deja despre incheierea procedurilor necesare in acest sens. Astfel, de la 1 octombrie 2009, cetatenii Republicii Moldova vor putea obtine vize de scurt sejur pentru Belgia la Centrul comun de vize din cadrul Ambasadei Ungariei la Chisinau. Pana acum, opt state ofera vize moldovenilor prin intermediul respectivului centru. Este vorba despre Danemarca, Estonia, Luxembourg, Slovenia, Islanda, Letonia, Ungaria si Austria. Saptamina trecuta, alte doua state, -Elvetia si Grecia, si-au anuntat intentia de aderare la Centrul Comun de Eliberare a Vizelor. Pentru vize de intrare in aceste state, in prezent, moldovenii sunt obligati sa mearga in Romania sau Ucraina.


Producatorii de struguri din Moldova isi depling soarta!


Viticultorii sunt obligati sa-si vinda poama la preturi derizorii. Dar asta nu e tot! De exemplu, podgorenii din orasul Durlesti stau pe margine de drum si-si realizeaza cu mari eforturi productia. Pretul unui kg de poama variaza intre 2 lei si 50 de bani si 80 de bani. Oamenii sint gata sa-si vinda poama pe copeici, numai sa nu ramina cu productia pe cimpuri.
O parte din viticultori au dureroasa experienta cind si-au dat poama la fabricile vinicole, fara sa vada de la acestea un leu! In conditiile unor preturi de nimic la poama din acest an, expertii recomanda autoritatilor sa liberalizeze piata. Potrivit lui Alexandru Slusari, vicepresedintele “Uniagroprotect”, pentru redresarea situatiei, este necesar ca vinificatorii sa-si diversifice pietele de comercializare, iar viticultorii sa-si redirectioneze productia in favoarea soiurilor de masa. Potrivit expertilor in domeniu, situatia critica din ramura viti-vinicola a fost cauzata de embargoul impus de rusi in 2006. De atunci vinificatorii nu si-am mai restabilit pozitia pe piata. Astfel, Republica Moldova a ramas cu stocuri necomercializate de vin de aproape 2 ani.