Pages

Thursday, September 17, 2009

In doua luni CEDO va decide daca deputatii moldoveni pot detine dubla cetatenie!

Deputatul liberal-democrat Alexandru Tanase a depus o cerere la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului prin care contesta legea care interzice persoanelor cu dubla cetatenie sa ocupe functii publice si eligibile in stat. In prezent, toti parlamentarii cu dubla cetatenie sunt in proces de renuntare la cea de-a doua cetatenie, obligativitate care le-a revenit inca inainte de a candida la alegerile parlamentare. Potrivit deputatului Alexandru Tanase, in Parlament este deja inregistrat un proiect de lege, prin care se va incerca anularea restrictiilor impuse persoanelor cu dubla cetatenie de a ocupa funcţii publice. In noiembrie, anult trecut, Alexandru Tanase a mai depus o astfel de contestati la CEDO, iar Curtea i-a dat atunci cistig de cauza. Legea nu a fost, insa, abrogata de majoritatea parlamentara comunista. Legea cu privire la dubla cetatenie a fost adoptata de Parlament in decembrie 2007 si promulgata in primavara anului trecut de presedintele de atunci, Vladimir Voronin.

Vlad Filat este noul premier al Republicii Moldova!

Presedintele interimar, Mihai Ghimpu a emis astazi un decret privind desemnarea liderului PLDM, Vlad Filat in functia de prim-ministru. Anuntul a fost facut dupa ce Mihai Ghimpu a consultat fractiunile parlamentare, iar Curtea Constitutionala a declarat legala preluarea interimatului functiei de sef al statului. Noul premier a spus ca va prezenta legislativului saptamina viitoare componenta cabinetului de ministri, dar si programul de guvernare.

Parlamentul a acceptat astazi demisia Guvernului Greceanai!


Deputatii Aliantei pentru Integrarea Europeana au votat astazi un proiect de hotarire cu privire la demisia cabinetului de ministri, dar nu inainte ca speakerul Mihai Ghimpu sa-i critice dur activitatea. Desi i-a fost solicitata prezenta, prim-ministrul interimar, Vitalie Pirlog, nu a venit in Parlament sa prezinte raportul de activitate al fostului guvern. In locul acestuia la tribuna a iesit reprezentantul Guvernului, Nicolae Eşanu. Suparat, Ghimpu nu i-a permis sa vorbeasca. In semn de protest fata de valul de critici, deputatii comunisti au inceput sa bata cu pumnii in masa si sa tropaie din picioare. In sedinta de maine a legislativului deputatii urmeaza sa aprobe componenta nominala a delegatiei Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Mihai Ghimpu ramine presedinte interimar al Republicii Moldova!


Curtea Constitutionala a examinat astazi sesizarea Parlamentului, privind constatarea circumstantelor care legitimizeaza interimatul functiei de presedinte al statului. Dupa expunerea de citeva minute a reprezentantului Parlamentului, Ion Creanga, au urmat deliberarile cu usile inchise, care au durat mai bine de o ora. Intr-un final, Curtea a constatat legalitatea exercitarii functiei de sef al statului de presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu. Potrivit presedintelui Curtii, Dumitru Pulbere, avizul emis este un document important atit pentru tara, cit si pentru Curte. Pulbere a mai spus ca aceasta este prima sesizare de acest fel examinata de Curte. Speakerul Mihai Ghimpu a fost ales in funtia de presedinte interimar al tarii, printr-o hotarire de Parlament, dupa ce functia de sef al statului a fost declarata vacanta.