Pages

Tuesday, December 22, 2009

Alesii locali, colindati

Au colindat, au hait si le-au urat alesilor locali la mai mult si la mai mare!Imbracati in costume traditionale, un grup de liceeni din capitala au sustinut un program artistic de exceptie in fata membrilor Consiliului Municipal Chisinau. Dupa colinde au urmat uraturile.Spectacolul a fost incheiat frumos de reprezentatia Crailor.Si pentru ca au avut un program artistic la inaltime, rasplata a fost pe masura.Consilierii municipali le-au multumit tinerilor si s-au intors la treburile lor.

Bradul natural este in topul preferintelor cumparatorilor in acest sezon.

Si nu doar pentru ca aduce cu sine mirosul de sarbatoare, dar si pretul este mai convenabil fata de bradul din plastic.Unii comercianti fac si reduceri de pana la 10 % pentru toti cumparatorii pensionari.Vanzatorii de brazi artificiali, insa se plang ca numarul clientilor a scazut cumplit. Ei dau vina pe criza financiara care s-a abatut asupra oamenilor, dar si pretul mare pentru bradul din plastic ar mai fi o scuza.De exemplu pentru un brad de 2 m si 20 cm se cere pana la 1 200 de lei, iar pentru unul de numai jumatate de metru, comerciantii cer nu mai putin de 100 de lei. Acesti brazi au si o parte buna: odata ahizitionati, pot fi pastrati si pentru alte sarbatori. Totusi oamenii prefera sa aiba de sarbatori in casa un brad natural. Mai este si o alta alternativa, mai ecologica. Este vorba de bradul in gheveci care poate fi replantat la primavara si pastrat pentru mai multi ani.

Cele mai grave probleme raman a fi presiunea asupra justitiei si coruptia!

Influenta asupra justitiei si coruptia raman in continuare probleme grave pentru Moldova. Cocluziile se contin in raportul cu privire la Indicatorii Reformei Justitiei pentru Moldova al Asociatiei Avocatilor Americani Initiativa pentru Suprematia Legii. Pe langa toate aceste carente expertii au depistat si progrese.Totodata Statele Unite ale Americii sunt gata sa ne sustina pentru a combate aceste fenomene negative.Reprezenti ai Consiliului Superior al Magistraturii recunosc faptul ca in ultimul timp politicienii au avut o influenta asupra deciziilor judecatoresti, dar spera ca actuala guvernare va intreprinde masuri pentru a combate coruptia.Asociatia Avocatilor Americani numara peste 4 sute de mii de membri si este cea mai mare organizatie din lume pentru profesionisti voluntari. Finantarea raportului a fost posibila datorita sprijinului Guvernului SUA acordat prin intermediul Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala.

Moldova inregistreaza tot mai multe progrese in relatiile cu Uniunea Europeana!

Ea va demara la inceputul anului 2010 negocierile cu UE privind liberalizarea regimului de vize, odata cu discutiile pe marginea Acordului de Asociere. Decizia a fost luata luniu la Bruxelles in cadrul reuniunii Consiliului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeana. Pentru prima data in istoria relatiilor Republicii Moldova cu UE, la reuniune a fost adoptata o declaratie comuna, prin care sunt sustinute eforturile Moldovie si mentionate actiuni in vederea apropierii tarii noastre de UE. “Constatam cu satisfactie ca, pentru prima data in istoria relatiilor moldo-comunitare, Consiliul de Cooperare a adoptat o declaratie in care sunt apreciate pozitiv actiunile Guvernului nostru si s-a covenit asupra cooperarii ulterioare”, a declarat, dupa reuniune, premierul Vlad Filat. Prim-ministrul a subliniat ca Moldova a obtinut ce si-a dorit cel mai mult: o noua relatie cu Uniunea Europeana.“Pentru viitorul Republicii Moldova este extrem de important angajamentul pro-european si pro-reformist al Guvernului de la Chisinau”, a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, in cadrul intrevederii cu premierul moldovean. Viitorul Republicii Moldova depinde de actiunile guvernarii de la Chisinau, iar alegerile anticipate ar fi catastrofale pentru integrare. Asa a comentat, presedintele interimar Mihai Ghimpu intelegerile atinse de premierul Vlad Filat la Bruxelles.

Directorii de intreprinderi municipale, in soc!

De la anul salariile directorilor de intreprinderi municipale vor fi mai mici de cca 4 ori! Consiliul Municipal Chisinau a adoptat astazi o hotarare in acest sens.Astfel, de la intai ianuarie 2010, salariul unui director de intreprindere municipala nu va putea depasi suma de 5000 de lei. Potrivit primarului general al capitalei, Dorin Chirtoaca, nu este corect ca directorii de la astfel de intreprinderi sa aiba salarii de pana la 20 de mii de lei, depasind cu mult salariile altor functionari publici.

Inca cel putin o persoana a decedat din cauza gripei pandemice!

Este vorba despre o femeie din capitala, in varsta de 58 de ani, care a decedat luni intr-un spital din Chisinau.Tatiana Zatic de la Ministerul Sanatatii a declarat pentru portalul StireaZilei ca femeia s-a adresat prea tarziu la medic.Inainte ca pacienta sa-si de a ultima suflare, medicii i-au confirmat prezenta virusului AH1N1. Portalul jurnal.md anunta decesul si a celei de-a 19 persoane, dar inca nu a parvenit confirmarea Ministerului Sanatatii. In ultimele 24 de ore, in Moldova au fost confirmate 14 cazuri noi de gripa porcina, numarul lor ajungand la 2425. 18 persoane au decedat.

Randurile consilierilor PCRM in Consiliul Municipal Chisinau se raresc!

Doi consilieri comunisti au parasit fractiunea PCRM din forul local. Este vorba de Stefan Crudu si Vadim Cojusneanu. Acestia spun ca au decis sa iasa din fractiune, deoarece PCRM duce o politica populista si nu accepta schimbarea.Liderul fractiunii comunistilor, Valerii Pavlov a cerut ca cei doi sa renunte la mandatele lor.

Cei doi consilieri inca nu au decis la care formatiune politica vor adera, pana atunci for ramane neafiliati, Intrebati daca si alti consilieri comunisti se gandesc sa paraseasca fractiunea, Crudu a raspuns afirmativ.

Fractiunea PCRM din CMC a ramas, astfel, cu 14 consilieri din 16.Tot astazi, la sedinta CMC, fostul consilier AMN, Mihai Ciobanu a declarat ca adera la PL.Colegul sau, consilierul Oleg Cernei, a declarat ca isi va face publica afilierea politica dupa sarbatorile de iarna.Amintim ca Mihai Ciobanu si Oleg Cernei au fost exclusi din randurile AMN printr-o hotarare a Biroului politic al formatiunii. Recent acestia au declarat ca parasesc ei insisi AMN.