Pages

Friday, September 25, 2009

Specialistii NASA au gasit apa pe Luna!

Cel mai mare tirg de jocuri video la Tokyo !

Un secol de la aparitia primului cinematograf din lume!

Legislativul a schimbat conducerea Serviciului de Informatii si Securitate!

Parlamentul l-a eliberat pe Artur Resetnicov din functia de director al SIS. In locul acestuia a fost numit Gheorghe Mihai, care a detinut diferite functii in cadrul serviciului. Deciziile au fost adoptate cu votul deputatilor Aliantei pentru Integrare Europeana. Asa cum prevede legislatia, Gheorghe Mihai a depus juramintul in fata deputatilor. Noul director al Serviciului de Informatii si Securitate a fost ales la propunerea presedintelui interimar Mihai Ghimpu: ”R. Moldova demult asteapta un director al SIS care sa scoata frica din sufletele oamenilor, ca sunt urmariti si ascultati. El va garanta libertatea intr-un stat de drept si democratic.” Fostul director al SIS, Artur Resetnicov, a fost dur criticat de deputatii Aliantei, pentru abateri de la legislatie in timpul exercitarii functiei. Gheorghe Mihai activeaza in cadrul SIS de la inceputul anului 1998, iar in anul 2007 a fost trimis in rezerva. Acesta are 59 de ani, este căsătorit si tata a doi copii.

Astazi expira mandatul presedintelui BNM Leonid Talmaci!

In cadrul unei intilniri cu sefii bancilor comerciale, Talmaci a declarat ca paraseste functia de guvernator al BNM, odata cu expirarea mandatului. Prim-ministrul Vlad Filat a declarat anterior ca dupa investirea Guvernului se va decide daca mandatul de guvernator al lui Talmaci va fi prelungit pentru inca 7 ani sau va fi inlocuit cu un alt candidat. Totodata, la functia de guvernator al Bancii Nationale sunt vehiculate, cel putin 3 persoane. Este vorba de Dumitru Ursu, care o perioada indelungata a ocupat functia de prim-viceguvernator al BNM, actualmente presedintele Asociatiei Bancilor din Moldova; Veronica Bacalu, fostul viceguvernator al BNM, economist superior la Departamentul Asia Centrala si Estul Mijlociu si Victor Cibotaru, actualul viceguvernator al BNM. Talmaci a ocupat functia de guvernator al Bancii Nationale din momentul formarii acestei institutii in stat in 1991.

A fost aleasa componenta noului Guvern al Republicii Moldova!

Proaspatul cabinet de ministri a fost instituit cu votul a 53 de deputati din Alianta pentru Integrare Europeana. Astfel, Partidului liberal-democrat i-au revenit 6 ministere:

Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene - Iurie Leanca
Ministrul de Interne – Victor Catan, general-maior de politie
Ministrul Justitiei - Alexandru Tanase
Ministrul Sanatatii - Vladimir Hotineanu
Ministrul Finantelor - Veaceslav Negruta si
Ministru de Stat - Victor Bodiu

Partidul Liberal s-a ales cu 4 ministere:

Ministrul Apararii – Vitalie Marinuta
Ministrul Tineretului si Sportului - Ion Cebanu
Ministrul Mediului – Gheorghe Salaru
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor – Anatol Salaru

Totodata, Partidului Democrat i-au revenit 4 ministere:

Ministrul Economiei - Valeriu Lazar
Ministrul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei - Valentina Buliga
Ministrul Constructiilor si Dezvoltarii Regionale – Marcel Raducan
Ministrul Culturii – Boris Focsa

De asemenea, in noul executiv, AMN s-a facut cu 3 ministere:

Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare - Valeriu Cosarciuc
Ministerul Educatiei – Leonid Bujor
Ministerul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor – Alexandru Oleinic

Guvernul Republicii Moldova proaspat ales este format din 17 ministere si 6 agentii guvernamentale.

A fost instituit Guvernul Filat!

Parlamentul a acordat vot de incredere Programului de activitate al noului cabinet de ministri. Noul executiv a fost instituit cu votul majoritatii parlamentare, in timp ce comunistii s-au abtinut de la vot. În discursul sau de aproape 45 deminute, Vlad Filat a declarat ca va depune eforturi considerabile pentru asigurarea bunastarii in stat. Programul de guvernare, prezentat de premierul Vlad Filat, are cinci directii nationale prioritare. Premierul a mai promis ca va sustine domeniul agriculturii si nu va permite ruinarea taranilor. Totodata, Filat a declarat ca toate indemnizatiile sociale, pensiile si salariile vor fi achitate integral si la timp. De asemenea, in domeniul politicii externe, o prioritate va fi integrarea europeana. Relatiile cu Rusia se vor baza pe principiile cooperarii reciproc avantajoase, iar in relatiile cu SUA va fi initiat un parteneriat strategic. Comunistii au criticat vehement noul program de guvernare. Deputatul Igor Dodon l-a acuzat pe Filat ca ar fi plagiat unele paragrafe din programul de guvernare al fostului Guvern Greceanii. La finele discursului sau, Filat a fost felicitat si i s-a inminat un buchet de trandafiri albi. Pim-ministru, insa, a daruit florile sotiei sale, Sanda Filat, care a asistat la sedinta in plen. Premierul in virsta de 40 de ani are doi copii.