Pages

Tuesday, October 20, 2009

Parlamentul a votat modificari la Codul Audiovizualului!

Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, dar si cei ai Consiliului de Observatori a Companiei Teleradio-Moldova vor fi alesi cu majoritatea simpla de voturi si nu cu 3/5, cum a fost pina acum. Comunistii au insistat ca membrii Consiliului de Observatori sa fie propusi de 2/3 din deputati. "Daca stiti matematica, 2/3 este si mai mult decat 3/5 si veti bloca si mai mult situatia la televiziunea publica!" a spus in replica presedintele Comisiei pentru cultura si mass-media, Corina Fusu. Deputatii PCRM au refuzat sa voteze modificarile, pe motiv ca, anterior, Codul a fost supus unei expertize europene, iar acum asteapta rezultatele acesteia. Modificarile la Codul Audiovizualului au fost votate in a doua lectura de deputatii Aliantei pentru Integrare Europeana. Amintim ca documentul a fost adoptat de Parlament in 2006. Acesta a fost elaborat de un grup de deputati comunisti, democrati si crestin-democrati. Opozitia parlamentara de atunci nu a votat pentru noul Cod, pe motiv ca documentul era unul imperfect.



A fost constituita Comisia pentru anchetarea evenimentelor de dupa 5 aprilie!

Comisia este formata din 9 deputati, care in 2 luni vor trebui sa prezinte in fata legislativului un raport despre investigatiile efectuate. Deputatii
au decis delegarea reprezentantilor in comisie proportional numarului de deputati din fiecare fractiune. Astfel, in organul de ancheta constituit
PLDM are 2 membrii, AMN, PD si PL cite unul, iar PCRM 4 membri. In calitate de presedinte al comisiei a fost ales deputatul PLDM, Vitalie Nagacevschi, iar vicepresedintele acesteia a fost desemnat deputatul comunist Vadim Misin. De asemenea, din Comisia de elucidare a evenimentelor de dupa 5 aprilie vor face parte experti si reprezentanti ai organizatiilor internationale, precum si ai societatii civile.


Miscarea social-politica “Ravnopravie” acuza Parlamentul de discriminare!

Potrivit liderului “Ravnopravie” in noul guvern nu exista niciun reprezentant al minoritatilor nationale. “Astfel, vorbitorii de limba rusa din tara s-au pomenit din nou peste bordul institutiilor de stat.” a declarat liderul miscarii “Ravnopravie”. Klimenco a mai spus ca va inmina o declaratie, in acest sens, atit Parlamentului, Guvernului, cit si organizatiilor internationale: “Alianţa pentru Integrare Europeană a comis o mare greşeală atunci când a lipsit o pătrime din cetăţeni de dreptul de a avea reprezentanţi în organele executive de vârf ale Republicii. Această greşeală trebuie reparată. “ Pe de alta parte, premierul Vlad Filat a negat acuzatiile. Acesta a decarat ca actualul guvern este format si din reprezentanti ai grupurilor entice. Totodata, Valerii Klimenko nu va fi acceptat niciodata intr-o institutie a statului, a mai specificat Filat.



Comunistii cer demisia primarului general al capitalei, Dorin Chirtoaca!

Partidul Comunistilor solicita Consiliului Municipal Chisinau, dar si Comisiei Electorale Centrale sa initieze procedura privind declararea vacanta a functiei de primar general si stabilirea datei privind alegerea unui nou primar. “Dorin Chirtoaca, prin participarea la sedintele Parlamentului si prin participarea sa la votare nu si-a reafirmat pozitia de a renunta la mandatul de deputat, subliniind faptul ca majoritatea parlamenatara refuza categoric includerea in ordinea de zi a acestei chestiuni, concluzionam ca, prin aceste actiuni, atit domnul Chirtoaca, cit si forul legislativ si-au exteriorizat vointa de a-l pastra pe acest deputat in rindurile sale.” a declarat deputatul comunist, Anatolie Zagorodnai. La rindul sau, Dorin Chirtoaca a declarat ca deputatii PCRM sunt in drept sa-si exprime punctul de vedere. Chirtoaca a participat la alegerile parlamentare pe lista Partidului Liberal, dar a refuzat manadatul de deputat in favoarea celui de primar, care expira in 2011.