Pages

Wednesday, September 23, 2009

Inundatii fara precedent in Statele Unite ale Americii!

Un tinar a murit, lovit in plin de o masina pe traseul Chisinau-Soroca!


Saracia poate fi redusa numai daca este constientizata!

Republica Moldova risca un colaps demografic!

In ultimii zece ani populatia R. Moldova scade in medie cu 8000 de persoane anual, adica echivalentul a sase sate cu un numar mediu de locuitori de peste o mie de persoane. Datele ingrijoratoare se contin intr-un studiu al fondului ONU pentru Populatie. In context, autorii studiului semnaleaza ca politicile demografice trebuie sa constituie o prioritate pentru noua guvernare. Potrivit prognozelor ONU, catre anul 2050, numarul populatiei R. Moldova va scadea cu un milion de persoane, iar catre anul 2130 populatia se poate reduce aproape in jumatate, ajungind la 1 mln si 500 de mii de persoane. Fertilitatea scazuta este una din cauzele descresterii demografice. Iata cum, in anul de studii 2007-2008, contingentul scolar s-a redus cu cca 30 la suta, fata de perioada 2000-2001. Totodata, in Republica Moldova se atesta o rata inalta a mortalitatii, in special, in rindul persoanelor apte de munca, ca urmare a conditiilor precare de trai, accesului redus la servicii calitative de sanatate, dar si din cauza accidentelor de munca si de circulatie rutiera. Pe de alta parte, natalitatea scazuta si mortalitatea in crestere, conduce la imbatrinirea populatiei. Prognozele arata ca in anul 2050, fiecare a treia persoana din Moldova va avea peste 65 de ani, adica va fi la virsta de pensionare.




Astazi si-a dat startul expozitia internationala “Furniture 2009”!

80 de companii producatoare de mobila din toata lumea, care mai de care mai ingenioase, isi vor expune timp de cinci zile productia la centrul expositional “Moldexpo” din capitala. Producatorii de furnitura isi asigura clientii de calitatatea indubitabila a marfii lor: de la canapele, sifoniere si mese, pina la diverse accesorii de mobilier. La deschiderea expozitiei, cei mai zelosi din participanti au beneficiat de premii din partea organizatorilor expozitiei. Cea de-a 10-a editie a expozitiei internationale specializate “Furniture 2009” isi asteapta vizitatorii pina pe 27 septembrie.

In curind, moldovenii nu vor mai prezenta 500 de euro la intrarea in Romania!

Aceasta conditie, pina acum obligatorie la eliberarea vizelor, va fi scoasa. Despre aceasta a anuntat presedintele Comisiei pentru politica externa din Senatul roman, Titus Corlatean, in cadrul unei conferinte de presa la Chisinau. Totodata, deputatul roman a mai spus ca relatiile dintre Romania si Republica Moldova revin la normal. Titus Corlatean a vorbit si despre necesitatea urgentarii semnarii Conventiei privind Micul trafic de frontiera, pentru ca cetatenii ambelor tari sa poata beneficia de el. In context, oficialul roman a salutat intentia Republicii Moldova de abolire a regimului de vize impus cetatenilor Romani. In cadrul vizitei sale oficiale la Chisinau, deputatul roman s-a intilnit cu presedintele interimar, Mihai Ghipu, premierul desemnat Vlad Filat si primarul general al capitalei, Dorin Chirtoaca.


Producatorii de struguri din Moldova isi depling soarta!