Pages

Wednesday, April 21, 2010

Prezentare Accent TV

Tuesday, April 6, 2010

Locuinte de la “Moldova Unita”


Deputatii din "Moldova Unita" au inaintat in parlament un proiect de lege prin care sa fie inlesnita constructia locuintelor sociale. Liderul formatiunii, Vladimir Turcan, a recunoscut ca ideea nu este noua, atat doar ca nu a fost implementata niciodata pana la capat in Moldova. La conferinta de presa la care “Moldova Unita” si-a prezantat initiativa, un fost membru marcant al Partidului Comunistilor, Nicolae Bondarciuc, a declarat ca pentru inceput parlamentul urmeaza sa faca un sir de modificari legislative ce vor permite scutirea de impozite a constructorilor. Ideea Moldovei Unite este de a crea facilitati pentru moldovenii care vin cu bani de la lucru peste hotare pentru ca acestia sa investeasca in contructii de locuinte sociale. Despre modul in care ar urma sa se desfasoare proiectul a vorbit Igor Semenovker, care a condus pana in iulie 2007 Agentia Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului: “Astazi climatul este altul in RM. In toTi acesti ani am incercat, dar nu am reusit pentru ca nimeni nu avea nevoie. De aceea astazi sunt peste 12 mii de apartamente care nu pot fi vandute. Noi incurcam unui grup restrans de persoane, cu preturile noastre cu sistemul de ipoteca. Astazi avem acesti germeni de democratie. Ii sunt recunoscator partidului d-lui Turcan si actualului guvern, care nu ne pune piedici.” Considerat un apropiat al Partidului Comunistilor, Igor Seminovker a girat mai multe proiecte de constructii, la comanda guvernului Tarlev. In iulie 2007, el a fost impus de fostul regim sa-si dea demisia pentru presupusa gestionare proasta a unui proiect de constructie a unui apeduct, sponsorizat de guvernul kuwaitian.

Un an de la proteste


Ziua de 7 aprilie va fi consemnata la Chisinau prin ample manifestatii de comemorare! La un an de la protestele post-electorale ziua de 7 aprilie va incepe cu un serviciu divin in memoria victimelor, care va fi oficiat la biserica Sfanta Teodora de la Sihla din capitala. Sirul evenimentelor va fi continuat de un miting comemorativ care se va desfasura in Scuarul Parlamentului Republicii Moldova. Aici va fi prezentata si macheta monumentului Libertatii. La ora 12.00 va fi inaugurata expozitia de fotografie si imagini video de la evenimentele din aprilie. Totodata, la ora 14.00 vor fi depuse flori la mormantul lui Valeriu Boboc de la cimitirul din comuna Bubuieci. Manifestatiile de comemorare vor fi incheiate de un Concert la ora 17.00.

Se cunoaste ucigasul lui Valeriu Boboc


Au fost identificate persoanele vinovate de moartea lui Valeriu Boboc. Iar una din ele a fost retinuta! Anuntul a fost facut de ministru de interne Victor Catan. Acesta a precizat ca cei care l-au omorat pe tanarul protestatar anul trecut, in noaptea de 7 spe 8 aprilie sunt toti politisti. Ministrul nu a facut publice, insa numele acestora. Totodata, Catan a declarat ca cca 20 de politisti implicati in evenimentele din aprilie au fost suspendati din functie. Pe de alta parte, intr-un comunicat de presa al Procuraturii Generale se arata ca a fost retinut un colaborator al Comisariatului General de Politie, banuit ca l-ar fi omorat pe Valeriu Boboc. Procuratura nu a specificat cine este acesta, dar a anuntat ca urmarirea penala in acest caz continua. Tot astazi, presedintele sindicatului politistilor “Demnitate”, Mihai Lascu a declarat, la o conferinta de presa ca Valeriu Boboc ar fi fost cercetat penal pentru jaf si pastrare de droguri si ca nu ar merita Ordinul de Onoare promis de presedintele Mihai Ghimpu. Ministru Catan a declarat in replica ca nu conteaza cine a fost Boboc si ca adevarul despre moartea acestuia trebuie sa iasa la iveala. Presedintele sindicatului politistilor a mai spus ca secventele video prezentate saptamana trecuta de presedintele interimar Mihai Ghimpu ar fi rupte din din context. Mihai Lascu a venit cu alte imagini, filmate de un amator, din care se vede cum o parte din protestatari au comis in acea noapte mai multe acte de vandalism in centrul capitalei. Lascu este de parere ca, in timp ce protestatarii pasnici au plecat acasa, in Piata au ramas atunci cei cu antecedente penale. In alta ordine de idei, anterior, mai multe organizatii nonguvernamentale si victime ale evenimentelor din aprilie , au cerut tragerea la raspundere a persoanelor vinovate de masacrul din Piata Marii Adunari Nationale.

Nou conflict vinicol moldo-rus


Serviciul de control sanitar din Rusia, Rospotrebnadzor, a descoperit la frontiera un lot de vin moldovenesc nepotrivit pentru consum! Anuntul a fost facut de directorul serviciului federal, Ghennadi Oniscenko. Seful autoritatii sanitare ruse a declarat ca este pentru prima data cand Federatia Rusa a trebuit sa returneze un lot atat de important, de cca 50 de tone de vin. Oniscenko a mai spus ca, aparent, viticultura moldoveneasca incepe sa se confrunte cu probleme. Incidentul s-a produs la trei ani dupa redeschiderea pietei ruse pentru viticultorii moldoveni, in urma unor indelungate negocieri. Alaturi de Franta si Bulgaria, Moldova este unul din marii furnizori de vin pe piata ruseasca, cu o cota de 12%. In martie 2006, Moscova a interzis importul de vinuri moldovenesti pe piata rusa, invocand neconfirmitatea la standardele de calitate. Observatorii noteaza ca Rusia adesea face recurs la parghii economice in relatiile sale cu fostele tari sovietice. Declaratia lui Oniscenko survine la cinci zile dupa ce Moldova a fost vizitata de prim-vicepremierul rus Igor Suvalov.

Sar capete de la judecatorii

Consiliul Superior al Magistraturii va decide, in scurt timp, daca vor fi sau nu demisi cei inca 9 judecatori, acuzati de abateri disciplinare in urma judecarii dosarelor intentate dupa 7 aprilie. CSM urmeaza sa se pronunte, in acest sens, la urmatoarea sedinta. Examinarile au inceput dupa ce ministrul justitiei, Alexandru Tanase, a depus la CSM sesizarile Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova si Asociatiei “Promo-Lex” cu privire la incalcarile comise de cei 9 judecatori. Potrivit materialelor analizate de cele doua organizatii, judecatorii au eliberat mandate de arest administrative, bazandu-se doar pe rapoartele si procesele-verbale intocmite de politisti, in absenta vreunui avocat. Totodata, acestia nu au verificat circumstantele in care persoanele au fost retinute, examinand superficial dosarele tinerilor protestatari in incinta comisariatelor de politie, ceea ce contravine Codului de procedura penala. Cei 9 au mai fost acuzati de lipsa de independenta fata de puterea executiva in stat. Recent, judecatorii Dorin Popovici, Mihail Drosu si Sergiu Crutco au fost demisi pentru aceleasi incalcari.